Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Klaar voor jouw volgende avontuur?

5 GR-wandelpaden die door België lopen en minstens even spectaculair zijn als de GR 5

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Eerlijk? We waren allemaal een heel klein beetje jaloers op de avonturen van Zoë, Michiel en co die vorig jaar te zien waren in de Eén-fictiereeks ‘GR5’. We zouden ons deze zomer aan diezelfde wandelroute kunnen wagen, of er gewoon zelf eentje op eigen houtje verkennen. Deze 5 GR-wandelpaden lopen door België en zijn minstens even spectaculair als de GR 5. Trainen maar!


De GR-paden, ofte Grote Routepaden, zijn geen gewone wandelroutes die je op een zondagnamiddag op je gemak kan volgen. Ze vragen heel wat inspanning, een goede conditie en een aantal dagen (lees: soms weken of zelfs maanden) om ze volledig uit te wandelen. Je kan ervoor kiezen om onderstaande GR-wandelpaden helemaal uit te lopen of slechts een deeltje ervan te ontdekken. Onze favoriet? De GR 12!

1. GR 129: dwars door België (572 km)


Welke GR je als trotse Belg van je bucketlist moet schrappen? De GR 129! Die route neemt je meer door heel België en laat je de mooiste plekjes van ons land al wandelend verkennen. België mag dan misschien wel klein zijn, dat betekent niet dat er niets te ontdekken valt. Integendeel, de GR 129 is maar liefst 572 kilometer lang en neemt je van Brugge langs Dinant tot in Aarlen mee langs de meest adembenemende panorama’s, gehuchtjes waar je nog nooit eerder van hoorde en wegeltjes die enkel door de fervente wandelaars gekend zijn. Met een beetje geluk kan je onderweg misschien zelfs dieren spotten waarvan je niet wist dat ze überhaupt in ons land voorkomen.

De route vertrekt vlakbij het Minnewater en neemt je mee naar het zuidelijkste puntje van ons land. Groen, groen, groen en nog eens groen, dat is wat je tijdens je tocht te zien zal krijgen en dat heus niet alleen in onze Ardennen, want de GR 129 bewijst met de bossen van Bulskampveld, Lippensgoed en het Vagevuurbos dat ook West-Vlaanderen een verrassend bosrijk gebied heeft. Nadat je langs de Schelde richting onze Vlaamse Ardennen wandelt, steek je de taalgrens over om je daar aan onze heuvelachtige – of zeg maar bergachtige – Ardennen te wagen. Van daaruit komt de eindmeet tussen de vele loofbomen, kleine watervalletjes en schitterende open vlaktes in zicht.

  • Vertrekpunt: Katelijnepoort in Brugge
  • Eindmeet: Source de la Semois in Aarlen

2. GR 12: Amsterdam – Brussel – Parijs (985 km)


Een wandelroute die je naar je favoriete steden leidt? Dat kan gewoon niet saai zijn! De GR 12 loopt van Amsterdam helemaal naar Parijs (of omgekeerd) en laat je onderweg ook even in Brussel stoppen om er een citytrip aan te koppelen. De GR 12 is 985 km lang, waarvan je meer dan 380 km door België stapt. En geloof het of niet maar het is niet alleen in Frankrijk waar je de mooiste natuurpareltjes te zien zal krijgen, want ook de Belgische natuur zal je aangenaam verrassen. Vooral het Vlaamse deel dat van Bergen op Zoom tot Braine-le-Château (Kasteelbrakel) loopt, zal je kunnen bekoren met groene wandelpaden, schitterende open vlaktes en feeërieke beekjes en meren.Wie dacht dat wandelen saai is, moeten we het tegendeel bewijzen, want de GR12 loopt niet alleen langs kleppers van steden als Parijs en Amsterdam, maar ook langs andere steden die op z’n minst om een terrasje of namiddagje windowshopping schreeuwen. Denk maar aan Vlaamse steden als Mechelen, Lier en Antwerpen, maar ook aan Nederlandse toppertjes als Breda en Rotterdam. Vanaf Kasteelbrakel tot net voor Parijs laat je de drukke steden achter je en wandel je zo’n 400 km door kleine dorpjes, gigantische bossen en langs de meest magisch kastelen. Zo is het het Disneyachtige kasteel van Pierrefonds zeker een tussenstop waard. De GR 12 eindigt niet in Parijs zelf, maar wel in Orry-la-Ville. Daar kan je de trein nemen richting Parijs. Ideaal om een klein halfuurtje te rusten alvorens je in de liefdesstad arriveert.

  • Vertrekpunt: de Dam in Amsterdam
  • Eindmeet: Het treinstation van Orry-la-Ville

3. GR 14: Parijs – Malmedy (800 km)


De GR 14 ligt dan weer wél in Parijs en start in Porte Dorée, ook wel de toegangspoort van Parijs genoemd. De eerste 200 km van de route ligt in de Briestreek, waarna je 200 km in de champagnestreek wandelt, daarna 400 km lang het prachtige en bosrijk Argonne kan bewonderen en de laatst 200 km in onze Ardennen vertoeft. De GR 14 is een vrij pittig Grote Routepad dat je bij élke kilometer die je overbrugt opnieuw weet te verrassen. De wandelroute loopt langs enkele prachtige natuurgebieden waar je kilometers lang kan genieten van de frisse en koele boslucht, herten die er vredig in het rond springen en een ontspannende stilte. Welke natuurgebieden je zoal doorkruist? Parc naturel régional de la montagne de Reims en parc naturel de l’Ardenne Méridionale.

De GR 14 loopt tot de Duitstalige gemeente Malmedy in onze provincie Luik en is een van de bosrijkste GR’s die door ons land lopen. Ons favoriete traject? De Champagnestreek, tiens! Je wandelt er langs prachtige wijngaarden, kan hier en daar misschien zelfs een wijntje proeven en loopt daarna verder langs verborgen jaagpaden.

  • Vertrekpunt: de Porte Dorée in Parijs
  • Eindmeet: Place Albert in Malmedy

4. GR 512: Diest – Geraardsbergen (175 km)


Nog een route die je langs wijnranken leidt? De GR 512! Die loopt uitsluitend door België en wordt ook wel de Brabantst Heuvelroute genoemd. De route loopt van Diest naar Geraardsbergen en is 175 kilometer lang. Tijdens de GR 512 leer je Vlaanderen beter kennen en de schoonheid van ons land appreciëren. Vooral de Brabante bossen en valleien zijn gebieden om u tegen te zeggen. Het is een wandeling die niet snel verveelt en veel variatie biedt. Zo loop je de ene dag door het Zoniënwoud, de andere dag langs de kastelen van Horst, Beersel en Gaasbeek en op het einde van je rit op de Muur van Geraardsbergen.De hoogtepunten van je tocht? Je komt elke dag wel iets anders tegen waar je versteld van staat. Waar je toch zeker even halt moet houden? De Houwaartseberg vol wijnranken (duh!), het Raspaillebos en de beschermde natuurgebieden in de valleien van de Dijle.

  • Vertrekpunt: Schaffense Poort in Diest
  • Eindmeet: het marktplein van Geraardsbergen

5. GR 128: Wissant – Aken ( ± 680 km)


Nog zo’n wandelroute die je ons Belgenlandje beter leert kennen is de GR 128. Die voert je van het uiterste westen van ons land helemaal tot in het oosten van België en doorkruist zo heel Vlaanderen. Starten doe je in het idyllische Franse dorpje Wissant dat vlakbij onze grens én tussen Cap Griz-Nez en Cap Blanc-Nez ligt. Eigen aan de GR’s is dat ze meestal niet stoppen bij de landgrenzen, en dat is ook bij de GR 128 het geval. Nadat je ter hoogte van het drielandenpunt in Vaals de grens oversteekt, wandel je tot het Duitse Aken.

De GR 128 loopt langs enkele historische steden waar je niet alleen cultuur en natuur kan opsnuiven, maar ook iets fris kan drinken of even op adem kan komen in de binnenstad. Zo wandel je door Roeselare, Gent, Aalst, Leuven en zelfs een stukje van Brussel. Het Grote Routepad geeft voldoende variatie en vooral wanneer je in Voeren de grens oversteekt, kom je in een totaal nieuw landschap terecht. Niet zo rustig en groen als bovenstaande routes, maar wel minstens even mooi en verrassend!

  • Vertrekpunt: Het kerkplein van Wissant
  • Eindmeet: de Dom van Aken

Alle GR-wandelroutes die door ons land lopen én hun varianten vind je terug op www.groteroutepaden.be


Meer wandelroutes in ons land:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '