Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© netflix

Van basketbal over surfen tot sumoworstelen. Alle sporten komen aan bod.

27 sensationele sportdocumentaires op Netflix om te bingen vanuit je luie zetel

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De Olympische Spelen zijn momenteel volop aan de gang in Tokio. Bij sommigen begint het hierdoor te kriebelen om zelf in beweging te komen. Geen zin om zelf te sporten, maar wel om te zien hoe anderen zich in het zweet werken? Wij verzamelden 21 indrukwekkende sportdocumentaires op Netflix.


Series zoals ‘The Last Dance’ bewijzen dat je helemaal geen sportfan of sportieveling moet zijn om te genieten van een sport, de atleten en de hele sfeer die er rond hangt. Daarom lijsten wij 21 documentaires – zowel films als series – van verschillende sporttakken op die je ongetwijfeld zullen boeien.

‘The Last Dance’


Deze documentaire focust op de carrière van een van ’s werelds bekendste en beste NBA-spelers Michael Jordan. In 1997 probeert hij samen met zijn team de Chicago Bulls om hun zesde NBA-titel in de wacht te slepen. Deze ‘last dance’ zoals coach Phil Jackson het noemt, wordt overschaduwd door spanningen binnen de club.

‘Last Chance U: Basketball’


De serie toont hoe de East Los Angeles College Huskies (ELAC) voor de eerste keer kampioen kunnen spelen in Californië. De atleten willen zich allemaal van hun beste kant laten zien in de hoop dat ze hun droom kunnen waarmaken om basketbal op een nog hoger niveau te spelen. De emoties laaien hoop op, op én naast het veld.

‘Hitting the Apex’


Je volgt het verhaal van zes van de snelste MotoGP-racers ter wereld, waaronder Valentino Rossi en Jorge Lorenzo, in hun strijd om het wereldkampioenschap. Hieruit blijkt nog maar eens dat een motorische sport immens veel conditie, concentratie en passie vereist. Brad Pitt is trouwens de vertelstem van dienst.

‘Cheer’


Deze documentaire volgt de competitieve cheerleaders van het Navarro College in Corsicana in Texas. Het team, onder leiding van Monica Aldama, won sinds 2000 al veertien nationale kampioenschappen en traint volop om een volgende titel binnen te rijven. We krijgen hun zware work-outs te zien en hun uitzonderlijke verwezenlijkingen, maar ook de mooie verhalen van triomf en tegenspoed van de teamleden afzonderlijk.

‘Formula 1: Drive to Survive’


De serie geeft een exclusieve en intieme toegang tot de grootste racecompetitie ter wereld. Je leert de racepiloten beter kennen zowel op professioneel als privévlak, waardoor je automatisch favorieten en minder favorieten krijgt. Je ziet hun strijd om een podiumplek, maar ook hoe teams hun uiterste best doen om de auto zo goed mogelijk te krijgen en hoe teambazen trachten te overleven in deze miljardenindustrie. De reeks telt voorlopig twee seizoenen.

‘Counterpunch’


Terwijl de populariteit van boksen afneemt, zien we in deze film hoe drie vechters – Oscar De La Hoya, David Diamante en Bernard Hopkins – in verschillende fases van hun carrière offers brengen om hun dromen te verwezenlijken en kampioen te worden.

‘Icarus’


Een Amerikaanse wielrenner Bryan Fogel onderzoekt een grote dopingaffaire waarbij een Russische wetenschapper en klokkenluider is betrokken. Zijn persoonlijke experiment verandert zo in een handomdraai in een geopolitieke thriller. Deze film werd in 2018 met de Oscar voor Best Documentary Feature bekroond.

‘Conor McGregor: Notorious’


De Ierse MMA-kampioen geeft je een inkijk in zijn leven, van de hoogte- tot de dieptepunten. Hoe hij vroeger de eindjes aan elkaar moest knopen tot hoe hij nu rondrijdt in de meest luxueuze wagens.

‘Ronaldo’


Deze documentaire toont de carrière én het privéleven van de wereldbekende Portugese voetballer Cristiano Ronaldo. Je ziet hem met zijn zoontje, mama en vrienden. En je leert welke opofferingen hij moe(s)t maken om een van de grootste voetballers aller tijden te worden.

‘Last Chance U’


Deze topsporters met een problematisch verleden zien junior-college football als een laatste kans om hun leven te veranderen en hun dromen te verwezenlijken.  We volgen het team van Laney College onder leiding van coach John Beam in Oakland, Californië. De serie toont de gebeurtenissen op en naast het veld van spelers die tegen hun persoonlijke demonen vechten terwijl ze dankzij football steun in de gemeenschap vinden en trots zijn op wie ze uiteindelijk worden. De serie telt al vijf seizoenen.

‘Sunderland Till I Die’


De serie volgt de Engelse voetbalclub Sunderland in het seizoen 2017-2018, waarin de spelers proberen terug te komen na hun pijnlijke degradatie uit de Premier League. Het telt twee seizoenen en je wordt aflevering per aflevering meegezogen in de passie die zowel de spelers als supporters hebben voor deze mooie sport.

‘Unchained: The Untold Story of Freestyle Motocross’


Deze boeiende docu toont de opkomst van freestyle motorcross, wat volgens sommigen de meest extreme sport ter wereld is. In de afleveringen wordt ook ingezoomd op de pioniers waaronder Travis Pastrana van deze indrukwekkende discipline.

‘Home Game’


In deze docuserie zie je unieke en gevaarlijke traditionele sporten van over de hele wereld en de gemeenschappen en culturen waarin ze worden uitgeoefend. Denk maar aan de Highland Games in Schotland of calcio storico in Italië.

‘The Dawn Wall’


Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson proberen de meest geduchte rotsformatie van Yosemite, El Capitan, zonder hulpmiddelen te beklimmen. Een cameraploeg legde deze levensgevaarlijke uitdaging vast en we zijn getuige van een ongelooflijk verhaal van doorzettingsvermogen.

‘Bethany Hamilton: Unstoppable’


Bethany Hamilton verloor als tiener haar linkerarm toen ze werd aangevallen door een haai tijdens het surfen. Amper vier weken later stond ze weer op haar surfbord en ze wist daarna toch nog een succesvolle surfcarrière uit te bouwen. Een inspirerend verhaal over een echte super woman.

‘Fearless’


Deze miniserie van zes afleveringen volgt een groep professionele rodeorijders die aan de top van hun sport staan. We leren hun familiegeschiedenis kennen, zien wat hen inspireert en zijn getuige van hun hoogte- én dieptepunten. Het is een hechte gemeenschap, maar toch willen ze een voor een de beste worden.

‘Generation Iron 2 & 3’


Beroemde bodybuilders, onder anderen Rich Piana, Kai Greene en Kalum von Moger, vertellen over hoe zij het proberen te maken in deze veeleisende en competitieve sport. Hun doel? Lichamelijke perfectie bereiken.

‘QB1: Beyond the Lights’


Deze serie volgt drie quarterbacks op de middelbare school tijdens hun laatste football season, net voordat ze overgaan naar de eerste divisie van college football.

‘Ronda Rousey Story: Through my Father’s Eyes’


In deze documentaire zie je hoe voormalig Olympisch kampioene mixed martial arts Ronda haar iconische status in de sport wist te bereiken.

‘Cricket Fever: Mumbai Indians’


We worden meegenomen in het seizoen van 2018 van de Mumbai Indians, een van de meest populaire cricketteams. We krijgen de emotionele rollercoaster te zien waar zowel de spelers als de rest van het team doorgaat zowel op als naast het veld.

‘The Battered Bastards of Baseball’


In 1973 stampt Hollywoodacteur Bing Russell een onafhankelijk honkbalteam Portland Mavericks uit de grond bestaande uit verstotelingen en buitenbeentjes. Toch slaagt hij erin zijn team te laten uitgroeien tot een groot succes.

‘Zion’


Tiener Zion Clark is zonder benen geboren en groeide op in verschillende pleeggezinnen. In deze korte documentaire zien we hoe hij het wil maken als professionele worstelaar.

‘Ladies First’


Deepika Kumari komt uit een arm dorp in India, waar vrouwen helaas weinig rechten hebben. Deze docu toont hoe ze ondanks haar achtergrond op haar achttiende toch de beste vrouwelijke boogschutter ter wereld werd.

‘Little Miss Sumo’


De twintigjarige Hiyori is een sumotalent. Sumoworstelen is een superpopulaire sport in Japan, maar wordt al eeuwen enkel door mannen beoefend. Zij wil hier nu radicaal verandering in brengen.

‘Accomplice’


52 minuten lang zie je hoe de beste mountainbikers ter wereld over de meest ruige en adembenemende landschappen ter wereld fietsen.

‘The Short Game’


Deze golfers zijn bijzonder fanatiek en ze doen er alles aan om kampioen te worden op een van de zwaarste golfbanen ter wereld. Het ding is: ze zijn amper zeven jaar oud!

‘Rising Phoenix’


Topsporters en insiders blikken terug op de Paralympische Spelen en onderzoeken hoe ze wereldwijd het begrip van handicaps, diversiteit en topprestaties beïnvloeden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '