Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Restaurant Misverstand
© Eén

'We willen de samenleving tonen dat het leven niet stopt na de diagnose dementie.'

Dieter Coppens runt samen met 8 mensen met jongdementie een resto in ‘Restaurant Misverstand’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

In het gloednieuwe Eén-programma ‘Restaurant Misverstand’ zie je hoe Dieter Coppens samen met acht mensen met jongdementie een restaurant openhoudt. ‘Opeens moet je stoppen met werken, verlies je een stuk onafhankelijkheid, maar ook beetje bij beetje jezelf. Wij willen tonen wat onze medewerkers wel nog kunnen’, aldus Dieter.

In Vlaanderen hebben naar schatting meer dan 125.000 mensen de hersenziekte dementie. Daardoor gaan hun geheugen, spraak en vaardigheden langzaam achteruit. Bijna zevenduizend daarvan zijn jonger dan 65 jaar en hebben dus jongdementie. De acht deelnemers van ‘Restaurant Misverstand’ horen daarbij. De buitenwereld weet helaas vaak niet hoe ze met mensen met dementie moeten omgaan. Ze moeten ook vaak stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt. Het nieuwe Eén-programma wil daar verandering in brengen.

Supergemotiveerd

Zowel iedereen in de keuken als in de zaal van ‘Restaurant Misverstand’ in Mechelen heeft jongdementie. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat ze geen succesvol restaurant kunnen openhouden. Ze willen de buitenwereld tonen wat ze wél nog allemaal kunnen.

Daarvoor krijgen ze hulp van onder meer Dieter Coppens. ‘Mijn beide grootmoeders kregen alzheimer op latere leeftijd’, vertelt hij. ‘Ik heb dus van dichtbij meegemaakt wat dat met iemand doet. Bij dementie denken we vaak aan oudere mensen die vergeetachtig zijn. Maar helaas worden ook mensen op jonge leeftijd met deze ziekte geconfronteerd. Opeens moet je stoppen met werken, verlies je een stuk onafhankelijkheid, maar ook beetje bij beetje jezelf. Dat moet ontzettend zwaar zijn, ook voor hun omgeving. Met “Restaurant Misverstand” willen we laten zien wat onze medewerkers wel nog kunnen. Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn acht collega’s het restaurant in goede banen te leiden.’

© Eén

Zowel de acht medewerkers met jongdementie als Dieter hebben geen ervaring in de horeca, dus ze worden bijgestaan door een professional: chef Seppe Nobels. De ondernemer heeft ook al een restaurant Instroom in Antwerpen waar de keukenbrigade bestaat uit anderstalige nieuwkomers. Hij werd ook zelf in zijn familie geconfronteerd met dementie, want zijn grootvader had de ziekte. ‘In al mijn restaurants vind ik het belangrijk diversiteit in mijn teams te hebben’, vertelt Seppe. ‘Lekker en gezond eten verbindt mensen van alle soorten. Als het personeel gemotiveerd is, doet het er niet toe wat hun achtergrond is. En deze mensen, met jongdementie, zijn supergemotiveerd. Ze zijn het kloppende hart van “Restaurant Misverstand”.’

Meer zelfvertrouwen

Anouck de Bruijn vervolledigt het gouden trio. Zij is coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. ‘Door hun werk in het restaurant hopen we dat de medewerkers in dit stadium van de ziekte meer zelfvertrouwen krijgen’, aldus Anouck. ‘Met “Restaurant Misverstand” willen we de samenleving tonen dat het leven niet stopt na de diagnose dementie, en dat er – mits een goede begeleiding – nog veel mogelijk is.’

De medewerkers

Verkeerde bestellingen, een bord laten vallen, iets laten aanbranden of niet op de juiste woorden komen. Het hoort er allemaal bij in ‘Restaurant Misverstand’. Maar de kandidaten kunnen altijd rekenen op Dieter, Seppe en Anouck, en uiteraard op elkaar. Tijd om kennis te maken met de enthousiaste deelnemers.

Mieke (64)

Mieke kreeg de diagnose alzheimer in de zomer van 2020. Ze is een zorgzame en lieve vrouw. Ze was tot de zomer van 2020 huisarts met een eigen praktijk. Mieke heeft het regelmatig moeilijk met de aanvaarding van haar ziekte omdat ze altijd die zorgende rol heeft gehad – zowel voor haar patiënten als voor haar twee kinderen – en dat zij nu degene is die extra zorg en ondersteuning nodig heeft. Bij Mieke heeft de ziekte behoorlijk hard toegeslagen op korte tijd. Ze heeft vooral last met oriëntatie. Ze wilde graag deelnemen aan het programma om jongdementie meer onder de aandacht te brengen, want ze vindt dat het taboe rond deze ziekte nog heel groot is.

In ‘Restaurant Misverstand’ neemt Mieke de ontvangst en de zaal voor haar rekening.

restaurant misverstand
© Eén

Marcel (58)

Marcel kreeg de diagnose alzheimer in november 2018. Hij is een optimistische en positieve man. Marcel was industrieel ingenieur en vertoefde vaak in het buitenland voor zijn job. Nog lang voor zijn diagnose liet hij weleens steken vallen op zijn werk en raakte hij ook zijn job kwijt. Bij Marcel uit zijn jongdementie zich vooral in zijn taal. Hij moet vaak naar de juiste woorden zoeken. Marcel moet veel taken uit handen geven en dat geeft hem geen fijn gevoel. Hij mist het om te gaan werken en zich nuttig te maken. Dit avontuur zal hem dus goed doen.

In ‘Restaurant Misverstand’ is Marcel verantwoordelijk voor de bar.

restaurant misverstand
© Eén

Kris (55)

Kris kreeg de diagnose alzheimer in 2020. Hij was een enthousiaste leraar kunstgeschiedenis, design en architectuur en een echte workaholic. Kris heeft altijd een glimlach op zijn gezicht en is een bevlogen spreker. Hij heeft zijn ziekte aanvaard en kan goed relativeren. Kris is erg perfectionistisch, maar zijn kortetermijngeheugen en motoriek staan dat vaak in de weg. Hij neemt deel aan het programma omdat hij graag nog uitgedaagd wordt, maar dat moeilijk is in de thuiscontext.

In ‘Restaurant Misverstand’ staat Kris in voor de ontvangst.

restaurant misverstand
© Eén

John (46)

John kreeg de diagnose frontotemporale dementie (FTD) in 2016. Hij was zijn hele carrière zelfstandig schrijnwerker. Door zijn FTD zegt John gewoon wat hij denkt, zonder remmingen. Deze vorm van dementie zorgt ook voor gedragsveranderingen. Bij John uit zich dat in ongeremd gedrag, meestal naar vrouwen toe. John heeft een erg warme band met zijn dochter Fay, voor wie het niet altijd makkelijk is om haar papa zo te zien.

John staat in ‘Restaurant Misverstand’ in de keuken. Hij kookt enorm graag en het was zijn droom om eens met een sterrenchef samen te werken.

restaurant misverstand
© Eén

Claude (64)

Claude kreeg de diagnose alzheimer in 2020. Hij bracht zijn loopbaan door als bediende. Hij heeft nog een behoorlijk jong gezin doordat zijn vrouw bijna twintig jaar jonger is dan hij. Voor Nathalie en zijn dochters is het niet altijd makkelijk om hem zo te zien. Door de confrontatie in het restaurant met medewerkers bij wie de ziekte al verder gevorderd is, heeft Claude het in het restaurant af en toe moeilijk.

Claude staat in ‘Restaurant Misverstand’ in de keuken en is verantwoordelijk voor het hoofdgerecht.

restaurant misverstand
© Eén

Chris (63)

Chris kreeg de diagnose alzheimer in 2018. Hij is een zachtaardige, behulpzame, vrolijke man. Hij was tot voor kort ploegleider in een groentefabriek. Chris is de enige medewerker die na zijn diagnose niet meteen zonder werk kwam te zitten. Samen met de collega’s werd er bekeken hoe Chris toch nog zo lang mogelijk zou kunnen meedraaien in het bedrijf.  Hij doet mee omdat hij aan iedereen wil tonen dat er een periode is tussen de diagnose en het moment dat het niet meer gaat, en die periode moet je benutten.

Chris is de patissier in de keuken van ‘Restaurant Misverstand’.

restaurant misverstand
© Eén

Ingrid (58)

Ingrid kreeg de diagnose alzheimer in 2017. Ze was laborante in een ziekenhuis, een job die best wat concentratie en handigheid vergt. Al snel hadden Ingrid en haar collega’s door dat er iets niet klopte. Ze heeft het al die tijd nooit echt moeilijk gehad met haar diagnose, maar haar zelfvertrouwen heeft de laatste jaren toch een stevige deuk gekregen.

Ingrid krijgt in de keuken van ‘Restaurant Misverstand’ de verantwoordelijkheid over de hapjes.

restaurant misverstand
© Eén

Brigitte (58)

Brigitte kreeg de diagnose alzheimer in 2015. Ze was hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum. Ze is alleenstaande en heeft een dochter die op het moment van de diagnose slechts 18 jaar was. De situatie was een lange tijd erg moeilijk voor hen beiden. Doordat haar dochter studeert, brengt Brigitte een groot deel van haar dagen alleen door. De eenzaamheid is voor haar het moeilijkst in haar dagelijks leven. Daarom smijt ze zich in dit avontuur.

Brigitte staat in ‘Restaurant Misverstand’ achter de bar.

restaurant misverstand
© Eén

Je kan ‘Restaurant Misverstand’ vanaf 16 maart elke woensdag om 20u35 zien op Eén.

Nog meer programma’s waar we naar uitkijken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '