Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Instagram @kimvanoncen

In het echte leven heeft de actrice een zoontje van drie jaar, en baat ze samen met haar broer een Delhaize uit.

Kim Van Oncen speelt happy single Saartje in ‘Dertigers’: ‘Ik was me vroeger nooit bewust van mijn seksuele kracht als vrouw’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Kim Van Oncen speelt de losbandige vrijgezel Saartje in de populaire Eén-reeks ‘Dertigers’. ‘Ik heb in mijn twintiger jaren ook serieus gefeest, maar ik dook nooit zomaar met vreemde mannen in bed.’


Dit is je eerste hoofdrol in een tv-serie. Had je veel zenuwen?

Ja, het was heel spannend! Tijdens de casting was ik eigenlijk relaxed, maar vlak voor de eerste opname kreeg ik plots een kleine paniekaanval. Ik dacht: ‘ik doe zomaar wat, komt dit wel goed?’ Mijn lieve collega’s hebben me gelukkig goed opgevangen op de set, en zelfs zij waren als ervaren acteurs nog nerveus voor die eerste draaidag. Da’s blijkbaar doodnormaal, oef! (lacht)

Je bent zelf ook een dertiger. Vind je dit een leukere periode dan je twintiger jaren?

Het is gewoon anders. Begin de twintig heb je niet zoveel verantwoordelijkheden, dat is fijn. Langs de andere kant heb je als dertiger je leven meer op orde. Mijn carrière is gelanceerd, ik heb een gezin, een gezonde zoon en een goeie man. Dat zijn dingen die als twintiger nog onzeker waren. Qua uiterlijk was het vroeger wel beter. Toen hing alles nog iets hoger, want ik had nog geen kinderen gekregen. (lacht)  Toch ben ik nu veel meer zelfzeker. Je kan dat uiterlijk veel beter relativeren, want je beseft dat er veel belangrijkere zaken zijn. Mijn wereld draait rond mijn gezin, niet rond mijn kledingmaat.

Mis je dat onbezorgde leventje soms?

Nee. Ik ben lang vrijgezel geweest toen ik studeerde in Antwerpen, en ik ging toen naar alle feestjes en evenementen. Ik heb ervan geprofiteerd. Niet in de mate van Saartje, maar ik heb toch ook serieus gefeest. Ik heb het dus eigenlijk gehad. Ik zou het nu fysiek ook niet meer aankunnen om op zo’n tempo te leven. (lacht)

Staat je personage ver van je af of zijn er toch ook bepaalde gelijkenissen?

Saartje is heel vrolijk en sociaal, daar herken ik mezelf wel in. Ze is ook heel zorgzaam, zeker voor haar ouders, en dat ben ik ook. Ze durft wel meer dan ik, ik ben eerder een controlefreak. Zo experimenteren met drugs zou ik nooit doen, omdat ik niet weet wat voor effect dat heeft. Of direct met mannen die je amper kent het bed induiken, zo onbezonnen ben ik nooit geweest.

Ging je vroeger als single ook graag op de versiertoer?

Oh nee, ik had het zelfs nooit door als mannen geïnteresseerd waren in mij. Mijn vriendinnen vertelden me dat altijd achteraf. Ik was me nooit zoals Saartje bewust van mijn seksuele kracht als vrouw. Ze moesten al recht in mijn gezicht zeggen dat ze me zagen zitten. Mijn man Niels heeft mij aan de haak moeten slaan. (lacht)

Hoe reageert hij op Saartje?

Niels kijkt elke dag en vindt het heel leuk. Ik mag zelfs niks op voorhand spoilen. Hij vindt het enorm grappig omdat hij me net goed kent en weet dat ik veel dingen die Saartje uitspookt zelf nooit zou doen. En tegelijkertijd herkent hij ook wel mijn persoonlijkheid in haar.

Je hebt een zoontje, mag hij meekijken naar ‘Dertigers’?

Onze Jack is drie jaar, die ligt dan al lang in zijn bedje. (lacht)

Als je niet op de set staat, baat je samen met je broer een Delhaize uit. Ga je dit verder doen in de toekomst of ga je je toch op je acteercarrière toeleggen?

Ik wil beide blijven combineren. Acteren is zo een onzekere job. De ene periode heb je veel werk, terwijl je andere maanden niks van opdrachten krijgt. Ik hou van zekerheid én ik heb een gezin, dus ik blijf zeker in de zaak werken. Da’s mijn veilige haven. Ik heb gelukkig mijn broer en een goed team achter mij staan, waardoor ik de vrijheid krijg om het allebei te doen.

Je was al een bekend gezicht. Dat is nu waarschijnlijk nog toegenomen?

Ja. Het is wennen dat mensen me op straat aanspreken met Saartje. Ze leven ook echt mee met de serie, da’s geweldig. Ik heb gelukkig nog geen negatieve ervaringen gehad. Saartje is ook een sympathiek personage. Ze is wel wild en steekt nogal wat uit, maar ze lokt geen slechte reacties uit.

Je hebt een bepaalde periode diep gezeten na de geboorte van je sterrenkindje Pippa. Ben je er nu volledig terug bovenop?

Zeker. Dat is ondertussen twee jaar geleden, toch dragen we dat altijd mee en dat litteken blijft natuurlijk. Maar ik ben geen negatief ingestelde persoon, dus ik kijk altijd heel positief naar de toekomst en die ziet er rooskleurig uit!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '