Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Play4

Wanneer Ruben en Lieselot zoeken naar een speld in een strontberg, ontsnapt er meer dan eens een occasionele Sam Gooris-kokhals.

Een verdwenen ei, onverstaanbaar West-Vlaams en veel kak in aflevering 3 van ‘De Mol’

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

Misschien was het niet elke dag even intens, maar wanneer de aflevering van vanavond begint, voelen we het. We voelen hoe hard we de afgelopen week hebben uitgekeken naar deze derde aflevering van ‘De Mol’. Het is tijd voor hét hoogtepunt van onze tv-week. En of het een hoogtepunt werd!

DAG 6

Na een sterk staaltje cinematografie met als onderwerp Gilles’ ontbijtkookkunsten, krijgen we een ‘The Shining’-quote te lezen. Eentje die al verwijst naar het einde van deze aflevering. Gilles’ kattebelletje maakt duidelijk dat het rode eitje dat in eerste instantie tikklaar op de ontbijttafel leek te blinken, het dierbaarste bezit van de kandidaten wordt. Dat vraagt om een potje eieren versieren als in de kleuterschool.

Lasso De Mol
© Play4

En die ochtend-activiteit staat in schril contrast met wat volgt. De kandidaten worden verwacht voor een middagje rodeo. Daar moeten stalknechten Ruben en Lieselot vanop afstand de zes anderen helpen om in een arena vol hoefijzers het bekende paard aan de ruiter te koppelen. Per juist koppel valt er 200 euro te verdienen. Maar met de hulp van de stalknechten kunnen ze ook 1000 euro per gekleurd hoefijzer verdienen. Er zit alleen een addertje onder het gras... Beware of the skeeter! Als die een van de zes kandidaten met de lasso weet te vangen, speelt die kandidaat niet meer mee. Goed voor een hartaanval of zeven, als je ‘t ons vraagt.

Na een succesvolle lassoworp, een onverbeterbare zweepknal en vijf geslaagde boot flips, hebben Lieselot en Ruben al drie namen weten door te geven. Jammer genoeg was Lucky Lukes paard het eerste dat veel geld kon binnenbrengen, maar ook het eerste paard dat door een overtuigende Lancelot foutief werd gekoppeld aan de naam Jolly Jumping. Doordat Toos niet Witje, maar Witse doorzegt aan de lopers, kan ook het witte hoefijzer niet gelinkt worden aan Pipi Langkous. Zorro en zijn Tornado hebben meer geluk.

De Mol mesthoop
© Play4

Tijd voor kak! Ruben en Lieselot kunnen tot slot alle juiste paard-ruitercombinaties zoeken in een verse hoop mest. Een beetje als zoeken naar spelden in een strontberg dus, begeleid door een occasionele Sam Gooris-kokhals en fijne quotes als ‘er zit kak in mijn schoenen’.

Amika en Merel en Alexander de Grote en Bucephalus brengen 400 euro in ’t laatje. Jolly Jumping doet dat niet. Zorro en Tornado leveren gelukkig wel 1000 euro op. Een winst van 1400 eurootjes, maar dat hadden er 5000 kunnen zijn. Dat vraagt om een potje verdriet wegzuipen in de saloon!

Opvallend?

 • Lancelot lijkt met zijn paardenkennis vertrouwen te willen winnen om de boel zo wat later in de war te kunnen sturen. Na Lucky Lukes paard, geloven de andere deelnemers ook meteen dat het paard van Alexander de Grote Bucephalus als naam kreeg. Nadien probeert hij Goedweervandaag aan Pipi Langkous te koppelen. Maar die foute link haalt de eindmeet gelukkig niet.
 • Sorry Lancelot, maar ook deze gaat over jou. Door de Jolly Jumping-fout kan het rode hoefijzer met een waarde van € 1000 niet binnengehaald worden. Een ogenschijnlijk klein foutje dat de groep dus duur komt te staan.
 • Conny raakt het Amika-hoefijzer aan waardoor de skeeter haar kan vangen. Wat later raakt ook Comfort een hoefijzer aan, net nadat Conny diezelfde fout maakte.
 • Toos hoort in Rubens Witje ‘Witse’ en denkt niet verder na over een mogelijke verwarring.
 • De focus ligt niet snel genoeg op de gekleurde hoefijzers, terwijl die vijf keer meer waard zijn dan de gewone. Maar wiens fout is dit?

DAG 7

De dag is nog maar net begonnen of Conny’s ei – weet je nog, dat dierbaarste bezit? – is al gesneuveld. Maar dat is niets vergeleken met Lancelots ei dat de benen lijkt genomen te hebben. Resultaat? Mysterie alom en een bijzonder lang gezicht bij Lance die ‘precies nen baby’ is, aldus Comfort.

De Mol eieren
© Play4

Te midden van de rode rotsen rond Sedona moeten de acht kandidaten zoveel mogelijk eitjes weten te verzamelen. Conny en een duidelijk verveelde Lancelot moeten voor 250 euro per stuk een nieuw rood ei aankopen. Het rode ei moet bij iedereen in het rode zakje van hun hilarische eierhouder-overall komen te zitten. Als het rode ei sneuvelt, mag die kandidaat geen eitjes meer vervoeren.

Om de een of andere onverklaarbare reden geven Leïla en Lieselot zich op als ‘blind vertrouwen’-duo. Wie nog maar een fractie van een seconde nadenkt, beseft dat niet zien, maar horen hier het belangrijkste zintuig wordt. Leïla gaf eerder al aan dat ze Lieselot helemaal niet verstond én nu moet het ook nog eens met een ei in haar mond. Topduo, dus! Lieselot oppert om in het Engels te communiceren, een gek voorstel waar Leïla vriendelijk voor bedankt. Leïla weet toch nog twaalf eieren te verzamelen onder Lieselots zoetgevooisde begeleiding. Lieselot heeft er twintig.

De Mol Lieselot Leïla
© Play4

Toos, Thomas en Comfort moeten in een vloeiende beweging eitjes weten te gooien naar elkaar. Hoe verder ze van elkaar afstaan, hoe meer eitjes ze verdienen. Toos verliest al snel zijn rode ei waardoor hij geen eieren meer mag verzamelen. Thomas moet met 25 eieren in zijn pak de jeep in.

Lancelot, Ruben en Conny moeten ingenieuze beschermbuffers in elkaar knutselen die ervoor zogen dat de eieren niet breken na een val van 2 meter hoogte. Maar ze komen nog niet aan op hun opdrachtplaats of Conny’s net aangekochte ei sneuvelt al. Na heel wat ducttape, popcorn en ballonnen, is het alleen nog Lancelot die dertig eieren moet vervoeren in zijn pak.

De Mol jeep
© Play4

Onder gepaste ‘Jackass’-muziek vervoert een wilde jeep de acht kandidaten naar de eindbestemming. Leïla, Lieselot en Lancelot moeten zoveel mogelijk eieren heel weten te ouden. Uiteindelijk eindigt Lancelot met twintig eieren, Lieselot met zeven en Leïla, na een last minute onhandigheid van Thomas, met twee. Dat brengt 290 euro in de pot, maar omdat er al 500 uit was, is er door deze opdracht 210 euro uit de pot verdwenen.

Opvallend?

 • Leïla en Lieselot die samen een team willen vormen. Communiceren kun je leren, maar niet als communicator één Waals is en nummer twee West-Vlaams.
 • Thomas wil veel risico nemen bij het eieren gooien en gooit ook wild naar Comfort, waarna hij zegt dat hij ‘de zwaartekracht niet in de hand heeft’. Zachter gooien, Thomas, zachter gooien!
 • Lancelot gooit het ei tussen de rietjes in de foute richting naar beneden, waarop Ruben hem meermaals zegt dat hij anders had gegooid. Dit maakt niet alleen Lancelot, maar ook Ruben zelf verdacht. Wil hij Lance framen?
 • Lancelot klopt Rubens ei uit zijn overall, terwijl die er dertig eieren in had zitten. Een groot verlies!
 • Wie zin heeft in een omelet, is bij Conny aan het juiste adres. Zij breekt sneller eieren dan haar schaduw.
 • Lancelot zit duidelijk zeer verveeld met het feit dat zijn ei verdween. Is dit werk van de Mol of wist hij al dat hij zo 250 euro van de groepspot zou afsnoepen?
 • Thomas laat door een ‘onhandigheid’ het ei van Leïla kapot vallen. Of was het kwaad opzet?

De kandidaten reageren extatisch wanneer ze horen dat er vanavond geen eliminatie zal plaatsvinden. Een extase die snel bekoelt wanneer Gilles meldt dat ze gewoon morgen zal doorgaan. Onze vrienden zetten hun reis verder richting Tucson waar ze zullen slapen in een typisch Amerikaans motel. Conny en Thomas trekken samen naar een kamer en ook Comfort en Lancelot, Ruben en Leïla en Toos en Lieselot denken samen onder de wol te kruipen… Tot ze zien dat de tv in hun slaapkamer het ‘De Mol’-logo toont.

In kamer 110 valt een smak geld te verdienen krijgen ze al snel te lezen, en meer… Maar er zal slechts één duo zich kunnen bevrijden uit haar kamer om het geheim dat achter de deur van kamer 110 schuilt te ontdekken. Daarom blokkeren de duo’s elkaar onophoudelijk door na een minuut op een rode knop te drukken, waardoor niemand uit z’n kamer kan ontsnappen.

Toos Lancelot De Mol
© Play4

Wanneer ze elkaar mogen telefoneren, klinkt al snel het wantrouwen in hun stemmen. Want welk duo dat belooft voor geld en niet voor een vrijstelling te gaan, spreekt ook de waarheid? Éen ding is zeker: het is niet Ruben. Hij lijkt misschien op Jim Carrey, maar het acteertalent hebben de twee mannen allesbehalve gemeen. ’Ik denk dat iedereen voor vrijstelling gaat behalve wij’, klinkt het gepoogd overtuigend. Mislukt! En oog Lancelots poging om met Toos te onderhandelen mislukt grandioos. ‘De Chinese Muur is er niks tegen’, aldus een alweer verveelde Lancelot.

De groep wil Conny en Thomas sturen, als mama en papa van de groep, maar dan volgt er een plottwist. Bij de honderdste druk op de knop, gaat het laatste kwartier van het spel in. Hoe vaker je als duo op de rode knop drukte en dus voor jezelf koos, hoe kleiner de kans dat je deur zal openen. Conny en Thomas maakten met 47 drukken plots geen enkele kans meer om naar kamer 110 te trekken. Lieselot en Toos leerden dan weer uit hun fouten en wisten met slechts negen drukken – twee minder dan Ruben en Leïla – hun eigen kamerdeur uit het slot te krijgen.

Kamer 110 De Mol
© Play4

Daar krijgen ze een simpel voorstel. Gaan ze voor het geld, dan komt er 2000 euro in de pot. Kiezen ze allebei voor een vrijstelling, dan komt er niets in de groepspot. Maar als slechts één van hen een vrijstelling meeneemt, komt er 5000 euro bij. Lieselot voor die laatste optie te willen gaan, nog met haar nadeel van aflevering één in het achterhoofd. Ze gunt Toos wel een vrijstelling, maar die besluit er geen te nemen en laat zo niet alleen een vrijstelling, maar ook 3000 euro voor de groepspot liggen.

DAG 8

Bij een bijzonder stevig American breakfast maken Lieselot en Toos hun keuze bekend. Met die informatie in het achterhoofd vullen de kandidaten hun eliminatietest in.

Opvallend?

 • Onderweg stelt Thomas de vraag aan zijn medekandidaten of zij al op één iemand zitten, maar niemand antwoordt. Wil hij als Mol zien welk vlees hij in de kuip heeft?
 • Thomas kan goed liegen en op gevoel inspelen blijkt wanneer hij telefoontjes naar de andere kamers pleegt.

Spoiler alert!

Na twee groene schermen voor vrijstelling-afwijzers Toos en Lieselot, krijgt ook Ruben groen licht. En dan gebeurt wat Vlaanderen helemaal níét wilde. De mama van de groep Conny krijgt een rood scherm. En nu volgen er voor het eerst dit seizoen oprecht tranen bij de eliminatie. En ook wij worden er stil van. Tot volgende week!

Prijzenpot: € 9520

Lees hier al onze artikels over ‘De Mol’!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '