Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Maak jij je hier ook weleens schuldig aan?

ONDERZOEK: 1 op de 3 Belgen gooit zonder toestemming spullen van huisgenoten weg

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Vrouwen ruimen meer op dan mannen en Belgen maken nauwelijks ruzie in de slaapkamer: deze en nog meer bevindingen werden onthuld in IKEA’s nieuwste Life at Home Report. De Zweedse woonketen ondervroeg 1013 Belgen over de manier waarop ze thuis leven en dat leverde enkele verrassende resultaten op.


Samen leven, en dus hun (t)huis met anderen delen, is volgens IKEA’s studie soms een hele uitdaging voor onze landgenoten. Hoewel 60 % van de Belgen gelukkig is met hun thuis en met hun huisgenoten (70 %), zorgt samenwonen toch vaak voor frustraties.

Spullen van een ander zorgen voor frustraties


Rommel in huis is met ruime voorsprong de meest voorkomende frustratie. Toch vormt een gebrek aan opbergruimte niet het grootste probleem, maar wel of het om spullen van jezelf dan wel om die van huisgenoten gaat. Bijna 1 op de 3 Belgen haat het te moeten leven met bepaalde spullen van een huisgenoot.

ONDERZOEK

Het zal dan ook niet verbazen dat maar liefst 1 op de 3 Belgen spullen van huisgenoten durft weg te gooien zonder daar toestemming voor te vragen. Vooral kledij en decoratiestukken worden al dan niet subtiel weggewerkt. Een kwart van de ondervraagden gaat ervan uit dat de ander het niet zal merken als er plots spullen verdwijnen.

Man vraagt vrienden en familie op bezoek, vrouw ruimt op


Ondanks die frustraties hebben de Belgen gezelschap nodig om gelukkig te zijn. Voor bijna 7 op de 10 Belgen is de woonkamer de plek bij uitstek om momenten samen te beleven, op enige afstand gevolgd door de eettafel. Niet minder dan een kwart van de Belgen nodigt minstens één keer per week bezoek uit.

ONDERZOEK

Alle emancipatie ten spijt blijft het in Belgische huishoudens toch vaak de vrouw die opruimt als er volk over de vloer komt. De helft van de vrouwen geeft aan altijd op te ruimen wanneer schoonfamilie of collega’s op bezoek komen, tegenover slechts een derde van de mannen.

Geen ruzie in de slaapkamer


Samenwonen impliceert natuurlijk dat je de ruimte moet delen met anderen. Het afbakenen van ruimte voor jezelf vormt meteen ook de op één na meest voorkomende frustratie bij de Belgen. Bijna de helft van de Belgen beschouwt de badkamer als heel persoonlijk en is er dus het liefst alleen. Opvallend is ook dat bijna 6 op de 10 Belgen aangeven dat ze ruziemaken in de huiskamer, maar nauwelijks 1 op de 10 doet dat in de slaapkamer.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '