Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Bloglovin

Klopt het bij jou?

Zo werkt je interieur op je humeur

Maart draait bij Flair helemaal rond mindfulness. Bewust omgaan met alles in je leven slaat ook op de inrichting van je interieur. De kleur die je kiest, is heel belangrijk. Kleuren hebben namelijk een psychologisch effect: ze beïnvloeden onbewust onze stemming en prikkelen onze zenuwen.

Het gevoel van een ruimte kan beïnvloed worden door kleur. Het is dus belangrijk om goed na te denken vooraleer je de schilder laat komen. Kleur maakt je blij, opgewekt en fitter of juist koud, somber en lusteloos.

 

Sfeer, waarneming & balans

De kleur van licht heeft een invloed op de sfeer in je huis. Denk maar aan het zachte, warme licht van een kaarsje en het harde, felle licht van een tl-lamp. Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert. De kleuren blauw, groen en lichtpaars werken vooral kalmerend.

 

Kleuren hebben ook een invloed op onze waarneming. Een kleine ruimte kan door gebruik van de juiste kleuren groter ogen. Wanneer je een kleine ruimte gaat schilderen, kies dan voor een lichte pastelkleur voor de wanden en hou ook het plafond licht. Wil je een ruimtelijk effect, geef een bepaald meubel dan een soortgelijke lichte tint als de muur.

 

Kleur zorgt voor balans in je interieur: afzonderlijke elementen vormen een geheel door juist kleurengebruik. Kleurdetails kunnen echt een verschil maken. Breng in de donkere decembermaanden extra kleur in je huis en je voelt je dynamischer en gezonder.

 

Kleur, humeur & interieur

Er wordt een unieke boodschap gestuurd naar onze hersenen bij het zien van kleur. Zo wordt ons humeur beïnvloed op verschillende manieren.

 

Wist je dat je kleurkeuze ook iets zegt over je persoonlijkheid? Onderzoekers van de Universiteit van Westminster hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen kleurvoorkeur en persoonlijkheid. Hun conclusie? Mensen die kiezen voor dezelfde kleuren hebben ook opvallend overeenkomende karaktertrekken.

 

Verschillende kleuren en hun invloed

Blauw

Blauw

Blauw is een koude kleur en wordt geassocieerd met sereniteit en frisheid. Wil je gaan voor een kalmerende sfeer? Dan is blauw jouw kleur. Het is makkelijk toe te passen omdat blauw overal bij past. Ook verschillende tinten blauw kunnen perfect samen gecombineerd worden. Maar let wel op: te veel blauw kan deprimerend werken.

 

Dit zegt blauw over je persoonlijkheid: je bent analytisch en behoudend.

Bruin

Bruin

Bruin is verfijnd en elegant. Het staat voor veiligheid en comfort. Het is, in tegenstelling tot wat velen denken, helemaal geen saaie kleur. Het heeft zowel warme als koele nuances. Bruin is perfect combineerbaar met andere kleuren omdat het is samengesteld uit verschillende kleuren. Maar de kleur verliest zijn levendigheid als er niet voldoende licht in de kamer binnenvalt.

 

Dit zegt bruin over je persoonlijkheid: je bent praktisch en je krijgt taken voor elkaar.

Geel

Geel

Geel doet ons natuurlijk meteen denken aan de zon. Het is dan ook een krachtige kleur die stimuleert en energie geeft. Van geel in je interieur word je blij. Je gebuikt deze frisse kleur best om donkere kamers op te fleuren, omdat geel licht reflecteert. Té veel geel kan echter vermoeiend werken.

 

Dit zegt geel over je persoonlijkheid: je bent extravert, maar op een gecontroleerde wijze en je bent overtuigend.

Groen

Groen

Groen staat voor hoop en groei. In een woonkamer brengt groen rust en evenwicht als je vermoeid of gestresseerd bent. In de werkkamer bevordert het de concentratie.

 

Dit zegt groen over je persoonlijkheid: je bent zorgzaam en helpend.

Oranje

Oranje

Gaan voor een appelsienkleurtje op je muren werkt stimulerend en verdrijft depressies. Oranje zet aan tot creativiteit, maar is niet zo opdringerig en opwindend als rood. Het heeft dezelfde eigenschappen als geel, aangezien deze twee kleuren heel sterk verwant zijn. Tip: oranje creëert een heel warme gloed. Voor een rijk kleurenschema combineer je oranje het best met andere aardtinten.

 

Dit zegt oranje over je persoonlijkheid: je bent vrolijk en energiek.

Paars

Paars

Paars voor in je interieur is iets gewaagder. Het oogt retro én hedendaags. Paars is een mengeling van een koude kleur (blauw) en een warme kleur (rood). In een noordelijke kamer zullen de koude karakteristieken overheersen, in een zuidelijke kamer de warme.

 

Dit zegt paars over je persoonlijkheid: je bent troostend en je houdt van waardigheid.

Rood

Rood

Rood is de kleur van passie, actie en gevaar. Het sprint in het oog en komt snel dominant over. Daarom is het dus belangrijk om spaarzaam om te springen met deze kleur. Rood  in je interieur is ideaal als je wil gaan voor een intieme of uitnodigende sfeer. Maar opgelet: een naar het noorden gerichte kamer kan donker en benauwd overkomen wanneer je ze rood verft.

 

Dit zegt rood over je persoonlijkheid: je bent doel georiënteerd en vastberaden.

Wit

Wit

Wit in je interieur oogt modern. Het weerkaatst licht optimaal en doet een kamer groter lijken, het is dus een aanrader in kleine donkere ruimtes. Maar té wit kan na een tijd vermoeiend werken. In combinatie met een andere kleur oogt wit fris en levendig. Pas wel op want te veel wit kan ook verwarrend werken, omdat het de grenzen doet vervagen. Combineer witte muren dus niet met wit meubilair en witte vloeren en plafonds. Tenzij je varieert met materialen en tinten van wit.

 

Dit zegt wit over je persoonlijkheid: je bent vreedzaam en goed in organiseren.

zwart

zwart

Zwart in je interieur geeft schaduw en slorpt het licht op. Het is een mysterieuze kleur die je best subtiel gebruikt om accenten te leggen. Als accentkleur past zwart bij elke andere kleur. In tegenstelling tot wit, geeft zwart heel duidelijk de vorm van iets weer. Zwart in combinatie met rood geeft een zekere spanning. 

 

Dit zegt zwart over je persoonlijkheid: je bent conservatief en creatief.

[td_smart_list_end]

Bron: Habitos, Interieurdesigner.be

 

Flair zorgt in maart elke dag voor een beetje meer mindfulness in je leven. Week 1 van Mindful Maart draait rond mindfulness bij je thuis. Bekijk hier de Mindful Maart-kalender.

 

Lees hier alle artikels van Mindful Maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '