Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

De zangeres wordt ervan beschuldigd aan culturele toe-eigening te doen.

Ex-Little Mix-zangeres Jesy Nelson beschuldigd van ‘blackfishing’

Margo Verhasselt

De Britse popzangeres Jesy Nelson wordt nog maar eens op het matje geroepen voor ‘blackfishing’. De zangeres wordt ervan beschuldigd aan culturele toe-eigening te doen.

Laten we beginnen bij het begin. Wat is blackfishing? Blackfishing is een term die gebruikt wordt voor witte mensen die hun huid donkerder maken met make-up, zelfbruiner of filters in een poging aanzien te worden als iemand met bijvoorbeeld Afrikaanse roots.

En dat is nu precies waar de Britse zangeres Jesy Nelson van beschuldigd wordt. Opnieuw. Flashback naar mei: de zangeres, die onlangs solo ging van haar oude popgroep Little Mix, postte enkele kiekjes van zichzelf op Instagram en zag er niet meer uit als zichzelf volgens heel wat teleurgestelde fans. ‘Ik wil nooit iemand met opzet kwetsen’, zei de Britse daar toen over aan The Guardian.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar nu, enkele maanden later, is het weer hetzelfde liedje. De zangeres bracht zo juist een nummer uit met Nicki Minaj en krijgt bakken kritiek over zich heen. In ‘Boyz’ heeft Nelson dezelfde huidskleur als Minaj. Onder haar foto’s op Instagram regent het dan ook reacties als ‘Je lijkt meer op Lil’ Kim dan op jezelf’ en ‘Culturele toe-eigening op z’n best’.

Instagram live

En die commentaar wordt niet bepaald goed opgenomen door de Amerikaanse rapster Nicki Minaj. De twee gingen dan ook samen live op Instagram om hun nieuw nummer én de vele commentaren te bespreken.

‘Er zijn veel vrouwen hier in de Verenigde Staten die zichzelf donkerder maken, hun lippen opspuiten en nog van alles aan zichzelf veranderen. Ik heb blond haar tot op de grond. Zolang je niemand kwetst met je acties, doe je toch gewoon wat je wil’, klonk het bij een kwade Minaj. ‘Zolang je niet beweert dat je zwart bent, is het niemand zijn zaak.’

Waarna ze verder ging en ook Leigh-Anne Pinnock, een ex-groepslid van Jesy met Jamaicaanse roots, op het matje riep. Pinnock zou in enkele – weliswaar – privéberichtjes laten weten hebben dat het gedrag van haar voormalige collega haar kwetste. Waarop Minaj met een stevige: ‘Als je zelf een solocarrière wil, moet je daarvoor werken’, reageerde. ‘Maar ga anderen niet in de grond boren.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '