Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Helena Lopes via Pexels

'Dieren in Nesten'-presentator Chris Dusauchoit vertelt over de voordelen van huisdieren.

‘Huisdieren zorgen voor minder eenzaamheid en stress’

De redactie

Wist je dat er veel voordelen zijn aan het hebben van een of meerdere huisdieren? Ze hebben namelijk een positief effect op onze mentale gezondheid.

Volgens de Belgian Petfood Association hebben 88 miljoen gezinnen in Europa minstens één huisdier. 67 % daarvan zou honden en katten zijn. Daarnaast heeft ruim een op de tien Belgische gezinnen sinds de lockdown vorig jaar een nieuw huisdier.

De coronacrisis zorgde er dus voor dat meer mensen een dier in huis namen. En dat is niet toevallig. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een huisdier zich 36 % minder eenzaam voelen dan mensen zonder. Tegenwoordig adopteren we huisdieren omwille van plezier en ontspanning, maar dat was niet altijd het geval.

Evolutie van huisdier

Chris Duchausoit, voormalig presentator van ‘Dieren in Nesten’, vertelt: ‘Je moet eigenlijk een onderscheid maken tussen wat wij nu een huisdier noemen en wat ze vroeger waren. Nu hebben we dieren puur voor het plezier, maar huisdieren hadden vroeger een andere functie. Honden bewaakten toen het huis en sliepen buiten in een hok. Mensen namen dan weer katten in huis, niet om ze te strelen, maar wel om muizen en ratten te vangen’, vertelt Chris.

Rust en kalmte

Huisdieren hebben ook nog andere voordelen. Zo zorgt je geliefde viervoeter ervoor dat je meer buitenkomt. Tijdens het uitlaten van je hond ben je sneller een aanspreekpunt voor anderen. Dat zorgt dan weer voor meer sociale interactie omdat huisdieren vaak het ideale gespreksonderwerp vormen.

Een huisdier zorgt niet alleen voor gezelschap en een boost van je sociale leven. Volgens het onderzoeksproject ZorgBeest van Hogeschool Odisee zorgen dieren ook voor een vermindering van de effecten van depressie, angst en agressie. Mensen zijn sociale wezens die relaties opbouwen met andere mensen en ook met dieren. Die aanwezigheid geeft ons een gevoel van vertrouwen en stelt ons gerust.

Dat houdt dus ook in dat huisdieren stress verminderen. ‘Dat knuffelen rust brengt, komt doordat er tijdens het knuffelen oxytocine, het knuffel- of gelukshormoon, aangemaakt wordt. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen of verbondenheid en zorgt ervoor dat onze hartslag verandert. Met andere woorden: een huisdier betekent veel meer dan je in eerste instantie zou denken.

Tekst: Noor Vangoidenhoven, student aan de Hogeschool PXL

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '