Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Giphy

Vergeet ‘Hygge’, de nieuwe levensstijl ‘Kalsarikännit’ is ons op het lijf geschreven

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist
Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister uit 'Game of Thrones'), köttbullar, modelabel H&M: alle goede dingen komen uit Scandinavië. Zo ook Kalsarikännit, een levensstijl die voor ons lijkt te zijn uitgevonden. 

Waar de Deense levensstijl Hygge draait rond knusheid en gezelligheid – het vaakst gebruikte voorbeeld om Hygge te omschrijven, is gezellig onder een tv-dekentje bij de open haard van een hete kop chocolademelk genieten – is het Finse Kalsarikännit toch net dat tikkeltje anders. Velen beschrijven het als de rock'nrollversie van hygge. 
 

Men neme een fles wijn en een slipje

De ruwe vertaling van 'Kalsarikännit' – spreek uit als kal-sar-i-keun-iet – is namelijk: in je eentje alcohol drinken in je ondergoed zonder de intentie je woning te verlaten. Aha! En laat dát nu net ons idee van de ultieme vrijdagavond zijn.

Letterlijk betekent de term: trots zijn op iets waar je je vroeger om schaamde omdat het niet maatschappelijk aanvaard wordt (zoals thuisblijven op vrijdag in plaats van te gaan shaken in de Carré). 

Het is niet helemaal duidelijk of Kalsarikännit een werkwoord is of een zelfstandig naamwoord, hoe dan ook maakt het ons niet zoveel uit. Wij zijn te druk bezig met het alvast ontkurken van onze fles wijn voor vanavond. 

via GIPHY

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '