Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Brooke Cagle via Unsplash

Van transparante communicatie tot inzetten op sterktes.

5 gouden tips voor een goede aanpak als manager

De redactie

Zelf aan het roer van een team? Linda Cappelle, general manager bij Bright Plus, geeft enkele gouden tips voor een managementstijl die motiveert en inspireert.

Zet in op transparante communicatie.

Communiceer veel en bewust. Wees to the point, zorg dat de focus op de kern van de boodschap ligt en wees eerlijk, ook als het geen goednieuwsshow is. Spreek bovendien klare taal die iedereen begrijpt. Met dure managementpraatjes maak je op niemand indruk als de kern van je boodschap verloren gaat.

Zet de deur open voor feedback.

Wanneer medewerkers tegen de baas moeten spreken, zijn ze soms geneigd om enkel de positieve zaken te belichten. Positivity bias, heet dat. Letterlijk en figuurlijk je deur openzetten voor feedback maakt het medewerkers makkelijker om problemen bij jou aan te kaarten. Zorg dat je dicht bij je mensen staat door je fysiek tussen hen te zetten. Vraag actief naar feedback en stel je open voor wat je mensen je vertellen.

Maak problemen bespreekbaar.

Kreeg de vertrouwensrelatie een deuk? Zwijg dat gevoel niet stil. Door niets te zeggen, creëer je alleen maar meer afstand. Leg het op tafel. Bespreek wat er is gebeurd en ga samen op zoek naar een oplossing. Open, direct, constructief en respectvol communiceren is de snelste weg naar het heropbouwen van vertrouwen.

Deel kennis en zet in op sterktes.

Samenwerken is meer dan taken verdelen. Het betekent ook dat je ­elkaar scherp wil houden, wil inspireren en wil aanmoedigen. Durf in te zetten op de sterktes van de mensen in je team en laat anderen ­dingen doen waarin ze beter zijn dan jij. Deel zelf de kennis en ­expertise die je hebt en moedig zo je medewerkers aan om dat ­onderling ook te doen. Samen sta je zoveel sterker.

Win samen, verlies samen.

Je gezamenlijke succes vieren is belangrijk, maar ook wanneer het ­minder goed gaat ben je één team. Kijk als één team naar wat je samen beter kan doen. Spreek niet alleen over ‘wij’ als het goed gaat, maar ook in mindere tijden.

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '