Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
tips dier adopteren
© Pexels

Zorg dat iedereen van je gezin akkoord gaat!

5 tips voor wie een dier uit het asiel wil adopteren

De redactie

Wil jij graag een dier uit het asiel adopteren? Denk bij het maken van die beslissing dan niet alleen aan jezelf, maar ook aan het diertje. Heb jij je beslissing goed doordacht en ben je klaar om te adopteren? Met deze tips van verantwoordelijke bij dierenasiel Genk An Fransen en haar collega Esther Vandebeeck begin je goed voorbereid aan het adoptieproces.

Maak een lijstje van je verwachtingen.

Waarom wil jij een hond of een kat adopteren? Het is heel belangrijk dat je dat weet en dat je een lijstje maakt van wat je wil. Wil je een knuffeldier dat bij jou in de zetel ligt? Of heb je bijvoorbeeld een boerderij en wil je een kat die z’n plan trekt? Al deze zaken en meer zijn belangrijke informatie voor de asielmedewerkers. Zo kunnen ze jou aan het juiste dier koppelen! Zorg er ook voor dat je op voorhand goed weet of en hoe een dier in jouw leven past. Heb je weinig ruimte en heb je geen tuin? Dan is een grote hond nemen bijvoorbeeld bijvoorbeeld geen goed idee.

Wees je bewust van je verantwoordelijkheden.

Voor je een dier in huis haalt, is het belangrijk dat je weet welke verantwoordelijkheden een dier met zich meebrengt. Een huisdier is voor altijd, en niet voor even. Zorg er dus voor dat je weet waar je aan begint. Hou bijvoorbeeld ook rekening met de toekomst. Wil je binnenkort aan kinderen beginnen, dan moet je goed in het achterhoofd houden of het dier dat je wil goed samengaat met een kindje.

Zorg dat iedereen akkoord is.

Hoe graag jij ook een kat of hond wil, toch zijn er ook andere mensen waar je rekening mee moet houden. Heb je een huisgenoot of een partner? Bespreek dan met hem/haar/hen of die jouw wens voor een dier deelt. Ga ook na of jouw ouders of vrienden bijvoorbeeld bereid zijn om te cat- of dogsitten als jij eens op reis wil. Heb je al een huisdier? Bespreek dan met het asiel of je ‘m mag meenemen wanneer je gaat kennismaken met je nieuwe huisdier om te zien of het klikt.

Sta open voor informatie.

Asielmedewerkers weten het meeste over de dieren die daar wonen. Ze hebben tijdens hun verblijf info kunnen verzamelen over het dier en het karakter zo goed mogelijk kunnen bepalen. Luister dus naar hun tips over gedrag, verzorging en voeding. Onthou die tips ook als je het dier uiteindelijk adopteert. Heb je na adoptie toch nog vragen, dan kan je nog steeds bij het asiel terecht!

Geef het dier tijd.

Het is de meest voor de hand liggende tip, maar voor velen ook de moeilijkste. Wanneer je een nieuw huisdier hebt, wil je die natuurlijk aaien, ermee knuffelen en ermee spelen. Maar overhaast dit niet! Onthou dat het dier eerst moet wennen aan z’n nieuwe omgeving met nieuwe geuren en nieuwe mensen. Dat is niet niets. Laat je nieuwe vriend(in) daarom tot rust komen, en geef het tijd. Het kan uren, dagen, maar ook weken duren voor het dier gewend is aan jou en z’n nieuwe thuis. Als je dier nooit veel contact heeft gehad met mensen, weet dan dat het nog véél langer kan duren.

Tip: het is een goed idee om de eerste dagen vrij te nemen zodat je je nieuwe huisdier rustig kan laten wennen aan jou en aan z’n thuis terwijl je een oogje in het zeil houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat je altijd genoeg tijd maakt voor een dier.

Tekst: Sofie Goossens, student aan de Hogeschool PXL

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '