Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Flair

Slechts 8 procent van de bedrijven wereldwijd heeft een vrouw aan de top. Wat gaan we daaraan doen?

REVIEW: Nice Girls Don’t Get The Corner Office, het boek dat we plots overal op Instagram spotten

Hoewel een eerste versie van Nice Girls Don’t Get The Corner Office al in 2005 uitkwam, is het pas nu met de tweede (gewijzigde) druk dat het boek ook bij ons furore maakt. Girl bosses op Instagram spreken niks dan lof over het boek en dus vroegen wij ons af: what’s the fuss all about?


Nice Girls Don’t Get The Corner Office is het paradepaardje van bestsellerauteur Lois P. Frankel. In ‘hét carrièreboek voor vrouwen’ geeft de coach en bedrijfstrainer tips om meer uit jezelf te halen op de werkvloer. Want ja, we maken ongetwijfeld allemaal kleine foutjes die onze carrière in de weg staan. Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je een beslissing neemt? Of wil je gewoon dat iedereen je aardig vindt? Dan is de kans volgens Frankel groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen en ideeën waar te maken. En daarom dus dit boek.

‘Meisjesachtige charme’


Slechts 8 procent van de bedrijven wereldwijd heeft een vrouw aan de top, terwijl uit onderzoek blijkt dat bedrijven meer omzet draaien als vrouwen hoge functies bekleden. Raar? Helemaal niet. Uit onze vroege jeugd wordt meisjes geleerd dat ze geluk en succes verwerven als ze zich op bepaalde stereotiepe manieren gedragen. En daar wringt het schoentje vaak. Oké, je moet aardig zijn om succes te hebben, maar met aardigheid alleen kom je er niet. ‘Met aardige mensen demp je de grachten’, vertelde een vriendin me ooit terwijl ze me wees op mijn people pleasende gedrag. En kijk, zij heeft ondertussen in haar uppie een florerende business uit de grond gestampt. Dus als iemand het weet, is zij het wel.

‘Als een vrouw het zelfvertrouwen en de moed heeft om te laten zien dat ze net zo goed is als een man, wordt haar al snel verweten dat ze een bitch is’, klinkt het in het boek. Hoog tijd voor empowerment, dacht Frankel. We moeten zelf de macht grijpen over ons eigen leven. Waar we nu te vaak ons gedrag kiezen op grond van wat anderen van ons verwachten, zouden we eigenlijk moeten kiezen op grond wat het beste voor onszelf is. En dus bundelde ze in Nice Girls Don’t Get The Corner Office 133 vaak voorkomende fouten die we op ons werk maken. Zijn de fouten die Frankel aanhaalt typisch vrouwelijk? Dat denken we niet. Er zijn zeker ook vrouwen die zich niet zullen herkennen in Frankels verhaal, en mannen die dat dan net weer wel doen. Onder elke pagina met tips kan je dan aankruisen welke tips je gaat opvolgen om je gedrag te veranderen op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Zelfvertrouwen in je carrière


Moet je dus het boek op je nachtkastje leggen? Als je wil groeien in je carrière, kan het zeker geen kwaad. Ik herkende veel van de typische ‘fouten’ bij mezelf. Ik ben vaak te braaf en dat is eigenlijk nergens voor nodig. Ook jij verdient dat plekje hogerop. Vergeet dat people pleasen en strijk wél een keer tegen de richting van de haren in! Weet je alleen niet goed hoe je het moet aanpakken of heb je een angstig stemmetje in je hoofd dat zegt ‘doe maar niet’? Dan gaat dit boek je zeker en vast op weg helpen zodat ook jij vol zelfvertrouwen je carrière kan waarmaken. Of het nu als chef van je team is binnen een organisatie of als CEO van je eigen bedrijf. You can do it!

Coachingtips: wat doen tegen dat ‘meisjesgedrag’?

  1. Geef jezelf toestemming vrouw te worden. Hou eens een goed gesprek met jezelf.
  2. Stel jezelf voor zoals je zou willen zijn. Stel jezelf voor in de rol die je wilt hebben. Bedenk hoe je je moet gedragen om dit te bereiken.
  3. Praat terug tegen het angstige stemmetje in je hoofd. Bedenk een nieuw, krachtige boodschap.
  4. Omhul jezelf met een schild van plexiglas. Met dit schild kun je alles om je heen zien, maar je kunt niet geraakt worden door de negativiteit van anderen.
  5. Bepaal wat anderen over je zeggen. Schrijf op wat je wilt dat ze over je zeggen en maak dan een lijst van specifieke acties die daarvoor zorgen.
  6. Herken weerstand en benoem het.
  7. Vraag feedback. Stel open vragen waardoor je meer inzicht krijgt in hoe je gezien wordt.
  8. Streef geen perfectie na. Het belangrijkste is om een paar goede gewoontes te krijgen, waardoor de rest op zijn plaats valt.


 

Boek: Nice Girls Don’t Get The Corner Office, Lois P. Frankel – € 15 via Bol.com.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '