Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Vandaag krijgen de Belgische klimaatspijbelaars steun van de 16-jarige Greta Thunberg uit Zweden.

ASO-opleiding en evenveel meisjes als jongens: dit is het profiel van de klimaatspijbelaars

Nog steeds trekken elke donderdag duizenden klimaatspijbelaars de straat op voor een beter klimaat. Universiteit Antwerpen en de VUB voerden een steekproef uit bij 510 volgers van de pagina ‘Youth For Climate‘ op Facebook. Daaruit kwamen enkele opvallende resultaten.

Meer gelijkheid tussen klimaatspijbelaars


Opvallend is dat 54,4 % van de vrouwelijke respondenten aangeeft één of meerdere keren te hebben meegelopen in de klimaatmars. Bij de jongens ligt dat cijfer met 57,3 % niet veel hoger. Opvallend, want bij andere betogingen zijn mannen vaak beter vertegenwoordigd dan vrouwen.

Nog opvallend is dat 74 % van de klimaatspijbelaars uit het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) komt, slechts 10 % gaat naar het Technisch Secundair Onderwijs (TSO). Met 17,5 jaar is de gemiddelde bosbrosser net te jong om te stemmen, maar moesten ze vandaag gaan stemmen dan kiest 56,7 % voor Groen. Meer dan de helft van de deelnemers op donderdag nam ook op zondag 27 januari deel aan de ‘Rise for Climate’-mars.

Onderzoeker Ruud Wouters van de UA geeft nog mee dat het om een zelfselectiesteekproef gaat. De deelnemers kozen er met andere woorden zelf voor om deel te nemen aan het onderzoek. ‘De steekproef is niet representatief voor de deelnemers aan de klimaatmarsen. Zo is maar 8,5 procent van onze respondenten Franstalig, terwijl hun aandeel onder de klimaatspijbelaars allicht een pak groter is. Maar ons onderzoek laat ons wel toe om accurate vergelijkingen te maken, bijvoorbeeld tussen jongeren die al deelnamen aan een mars, en jongeren die dat nog niet deden.’

Hoog bezoek


Ook vandaag wordt er weer volop gespijbeld voor het klimaat. En de Belgische jongeren krijgen steun vanuit Zweden. Greta Thunberg (16), de initiatiefneemster van de allereerste spijbelactie voor het klimaat, kwam speciaal met de trein vanuit Stockholm om mee te protesteren in Brussel. De betoging start daarom uitzonderlijk om 13u, zo’n anderhalf uur later dan vorige acties. Ze zal vanuit het Noordstation vertrekken, door het hart van onze hoofdstad trekken, en halt houden aan het Zuidstation. Daar zullen Greta Thunberg, Anuna De Wever en Kyra Gantois om 17 uur in de Pensioentoren een persconferentie houden.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '