Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Foto: Unsplash

Werkt wél: maak een lijstje met dingen waar je trots op bent.

ONDERZOEK: te hard je best doen om gelukkig te zijn maakt je net ongelukkig

Doe jij er alles aan om je gelukkig te voelen? Blijkbaar is dat toch niet zo goed. Volgens een studie die gepubliceerd werd in het Amerikaanse tijdschrift Psychonomic Bulletin & Review, zou net die eeuwige zoektocht je ongelukkig maken.


We stellen onszelf allemaal wel doelen die we willen bereiken, zowel op korte als op lange termijn. Een voldoende halen op een toets of succesvol afstuderen, bijvoorbeeld. En als we daar héél hard ons best voor doen, dan lukt het ons meestal ook om die waar te maken. Maar is jouw doel ‘gelukkig zijn’? Dan kan dat wel eens anders uitdraaien. Uit een studie blijkt namelijk dat streven naar geluk averechts werkt.

Lijstjes maken


De deelnemers aan de studie werden in twee groepen opgedeeld. De ene groep kreeg te horen dat ‘gelukkig zijn’ hun nieuwe doel was. Zij moesten een lijstje maken van dingen waarvan ze blij zouden worden. Op die manier moesten ze het geluksgevoel nastreven. Ook moesten ze gelukkig proberen worden van naar een enorm saaie film kijken.

Tegen de andere groep zeiden de onderzoekers dat ze al gelukkig waren. Zij moesten een lijstje maken van de dingen die hen het gevoel gaven gelukkig te zijn. Dat ging dan bijvoorbeeld over doelen die ze al bereikt hadden in het leven. In tegenstelling tot de eerste groep mochten zij naar een grappige film kijken.

Tijd tekort 


Daarna werd aan beide groepen gevraagd hoeveel vrije tijd ze dachten te hebben. De eerste groep had het gevoel veel minder vrije tijd te hebben, omdat ze druk bezig waren met dingen op te lijsten waarvan ze eventueel gelukkig zouden kunnen worden. Daarnaast hadden ze ook het gevoel dat het hen niet zou lukken om heel het lijstje af te werken en dat ze dus ook effectief niet gelukkig zouden zijn.

De andere groep daarentegen had het gevoel al gelukkig te zijn en kond het gevoel daardoor ook veel meer appreciëren. Zij maakten een lijstje met zaken die hen al blij maakten.

Material girls 


Verder wees het onderzoek  nog uit dat tijd onze perceptie van geluk beïnvloedt. Als de deelnemers bijvoorbeeld de opdracht kregen om binnen het uur gelukkig te zijn, gingen ze shoppen. Er werd namelijk al snel naar materiële zaken gegrepen om dat geluksgevoel in stand te brengen.

Materiële dingen maken je wel blij, maar dat geluk is van korte duur. Daarom kregen andere deelnemers meer tijd om iets te doen wat hen gelukkig maakte. Zij deden bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, wat hen veel langer een gevoel van tevredenheid gaf. Logisch, niet?

Heb jij dus een hele waslijst aan dingen die je moet doen om gelukkig te zijn? Gooi die dan maar snel weg en stel een lijstje op met zaken waar je nu al blij van wordt. Denk bijvoorbeeld aan je familie en vrienden, gezond zijn, goede resultaten behalen op school... Er kunnen alleen nog maar zaken bij komen!

Lees ook:


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '