Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Alicia Jones via Unsplash

Wil jij graag een hond in huis halen?

9 kindvriendelijke hondenrassen die prima met je oogappel omgaan

Wil jij graag een hond in huis halen, maar weet je niet goed hoe die zal omgaan met jouw kleine oogappel? Onze collega’s bij Libelle Mama maakten een lijstje van 9 kindvriendelijke hondenrassen. Let wel, het zijn allemaal honden die de reputatie hebben om superlief te zijn, maar je moet altijd een oogje in het zeil blijven houden als kinderen en honden samen spelen.


 

Ben jij een echte hondenliefhebber, maar twijfel je om een hond in huis te halen omdat je kinderen hebt? Geen zorgen, ze kunnen de beste vriendjes worden! En waarom adopteer je geen hond uit het asiel? Het is een mooie boodschap om aan je kinderen mee te geven. Ga eens kijken! Het is een fabeltje dat er geen fijne honden in het asiel zouden zitten. Benieuwd welke de meest kindvriendelijke hondenrassen zijn? Je ontdekt het in het lijstje hieronder.

Franse bulldog

Franse bulldog

Franse bulldog

Deze kleine, stevige hond is één brok energie. Een Franse bulldog is intelligent, loyaal en geduldig met kinderen. Hij houdt ervan om te ontspannen in de zon na een flinke wandeling en zal rustig met kinderen spelen. Ideaal als je een energieke, maar aardige hond in huis wil halen.

Let er wel op dat kortsnuitige hondenrassen gezondheidsproblemen kunnen hebben doordat ze (te veel of verkeerd) gekweekt worden. Denk je er dus over na om een Franse bulldog in huis te halen, ga dan eerst ten rade bij de dierenarts. Die kan samen met jou op zoek gaan naar een fokker die op een verantwoorde manier kweekt en streeft naar een betere gezondheid van het ras.

Ierse setter

Ierse setter

Ierse setter

Deze hond is erg actief, maar speels. De Ierse setter heeft minstens twee uur beweging per dag nodig, dus kies niet voor dit ras als je geen tijd hebt om met hem te gaan wandelen of op een appartement woont waar hij niet kan rondlopen.

Poedel

Poedel

Poedel

De poedel wordt vaak gezien als hét hondenras voor oude dametjes, maar het is een prima familiehond. Hij is ontzettend slim en uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen die een allergie hebben. Een poedel heeft namelijk geen vacht, maar wel haar. Wat ook wil zeggen dat je hem geregeld naar de trimmer moet brengen voor een flinke kapbeurt.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever

Als je aan ‘kindvriendelijke hondenrassen’ denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een golden retriever. De golden retriever is namelijk dé familiehond bij uitstek. Hij is het gelukkigst in een grote tuin en wanneer hij wandelingen kan maken.

Bichon

Bichon

Bichon

De Bichon is van nature zachtaardig en dat maakt hem een trouw ras dat prima omgaat met kinderen.  Een klein wandelingetje per dag en heel veel knuffels volstaan om hem tevreden te houden.

Labrador

Labrador

Labrador

De labrador leert graag en is dus de perfecte hond voor actieve gezinnen. Hij is trouw, intelligent en vriendelijk, maar zoals elke grote hond heeft hij dagelijks zijn portie lichaamsbeweging nodig.

Cavalier King Charles

Cavalier King Charles

Cavalier King Charles

Deze kleine hond staat ervoor bekend een gezelschapshondje te zijn. Het is ook om die reden dat ze zo lief en vriendelijk zijn. Een Cavalier King Charles is tevreden met een kleine wandeling en heel veel aaitjes.

Newfoundlander

Newfoundlander

Newfoundlander

Deze hond kan op volwassen leeftijd de grootte van een babyolifant hebben. Maar geen zorgen, het is zo’n lief beestje! Experten zijn het erover eens: de newfoundlander is een moedige en liefhebbende hond. In Canada wordt hij gebruikt om mensen uit het water te redden. De newfoundlander heeft een grote tuin en veel lichaamsbeweging nodig.

Engelse bulldog

Engelse bulldog

Engelse bulldog

De Engelse bulldog is een beetje lui en dat maakt van hem het perfecte ras voor gezinnen met kleine kinderen. Hij kan ook prima aarden in een appartement zolang je elke dag een half uurtje met hem gaat wandelen.

Let er wel op dat kortsnuitige hondenrassen gezondheidsproblemen kunnen hebben doordat ze (te veel of verkeerd) gekweekt worden. Denk je er dus over na om een Engelse bulldog in huis te halen, ga dan eerst ten rade bij de dierenarts. Die kan samen met jou op zoek gaan naar een fokker die op een verantwoorde manier kweekt en streeft naar een betere gezondheid van het ras.

Tips voor honden en kinderen


Wat nu echt ‘kindvriendelijke hondenrassen’ zijn, hangt vooral af van de opvoeding van kind en hond. Leer kinderen dat ze bij het strelen de regel van drie moeten hanteren:

  1. Vooraleer de hond te strelen, moet het kind toelatinvragen aan de baas.
  2. Het kind moet ook toelating vragen aan de hond. Dat wil zeggen dat het kind de hond lokt en wacht tot de hond aangeeft dat hij wil gestreeld worden. Kinderen mogen zelf hun handen niet uitsteken, maar moeten wachten tot de hond zelf naar hun handen komt.
  3. Dan kan het kind de hond strelen, maar dit moet op een manier gebeuren die voor de hond niet bedreigend is. Niet op het hoofd of op de rug strelen, maar wel onder de kin of op zijn borst .


Leer kinderen dat ze zich rustig moeten gedragen in de buurt van honden.

 

Bron: Libelle Mama. Foto’s: Unsplash en Getty.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '