Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Unsplash

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block past de alcoholwet aan.

Vanaf nu mogen jongeren tussen 16 en 18 jaar qua alcoholische dranken enkel nog wijn en bier drinken

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Zestien- tot achttienjarigen die graag een Breezer, Desperados of andere soortgelijke dranken dronken, moeten het vanaf nu doen met bier, wijn of frisdrank. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block past namelijk de alcoholwet aan. Dit moet meer duidelijkheid scheppen voor winkels en horecazaken.

De wet is heel simpel: het is verboden om alcoholhoudende dranken zoals bier en wijn te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar. Toch is er de afgelopen jaren wat verwarring ontstaan omdat er heel wat nieuwe drankjes op de markt kwamen. Hierdoor wisten horecazaken en winkels niet goed wat ze wel en niet mochten verkopen aan zestien- tot achttienjarigen.

Een pint of glas wijn

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block schept nu duidelijkheid aan de hand van een aanpassing van de alcoholwet. Wie zestien of zeventien is, mag een pint of een glas wijn bestellen. Met andere woorden: bieren met sterkedrank, zoals Desperados of voorgemengde dranken op basis van wijn zijn verboden.

Als handelaars en barmannen twijfelen over de leeftijd, mogen ze de identiteitskaart vragen. Als de jongere weigert, kan men weigeren alcohol te verstrekken. ‘Zo kan een eventuele inbreuk worden vermeden’.

Geen verbod

De minister wil alcohol alvast niet helemaal verbieden, maar ze wil jongeren wél inlichten over de risico’s van alcohol. ‘De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol, ook meer algemeen bij de keuze voor gezonde drank en voeding. Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker’, aldus De Block.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '