Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© energepic.com via Pexels

Volwassenen die jij niet volgt, zullen je niet meer kunnen contacteren.

Nieuwe Instagramfuncties moeten minderjarigen beter beschermen

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Sociale media is een hele leuke plek waar je mensen kan leren kennen en jezelf kan uiten, maar het kan ook een heel gevaarlijk platform zijn. Gelukkig wordt er elke dag gewerkt aan meer veiligheid. Nadat TikTok pesten tegen ging met nieuwe functies, komt nu ook Instagram met nieuwe manieren om tieners beter te beschermen, dit keer tegen volwassenen die ze niet kennen.


Momenteel kan elke gebruiker je contacteren op Instagram, tenzij je profiel op privé staat of je specifieke personen blokkeert. Dat maakt Instagram vooral voor minderjarigen een gevaarlijke plek. Nu gaat de socialemediagigant iets aan dat probleem doen. Het rolt enkele nieuwe functies uit die jongeren moeten beschermen tegen meerderjarigen met slechte bedoelingen.

Volgens een statement van Instagram zullen volwassenen je geen berichten meer kunnen sturen als jij hen niet volgt. Tenminste als je jonger dan achttien bent. Die persoon krijgt dan de melding dat een DM sturen geen optie is. Instagram zal ook manieren zoeken om het voor meerderjarigen die verdacht gedrag vertonen moeilijker te maken jonge gebruikers te ontdekken én zo ook te volgen.

Verdacht gedrag


Als je als tiener toch een bepaalde volwassene volgt, en die vertoont verdacht gedrag, zoals een grote hoeveelheid bericht- en/of vriendschapsverzoeken versturen naar mensen onder de achttien, dan zal je een waarschuwing ontvangen als hij/zij/die je een DM stuurt. Zo zullen kinderen en tieners de vraag krijgen of ze de persoon in kwestie wel kennen. Zo niet, krijgen ze de kans om het gesprek te beëindigen of die persoon te beperken, rapporteren of blokkeren. Daarnaast krijgen ze een reminder dat ze niet hoeven te antwoorden op berichten die hen oncomfortabel maken en krijgen ze een waarschuwing om voorzichtig te zijn met het delen foto’s, video’s en/of informatie met onbekenden.

Hoe Instagram dan zal bepalen wie echt minderjarig is en wie niet? Daarvoor maakt de app gebruik van artificiële intelligentie. ‘We vragen naar de leeftijd wanneer je een account aanmaakt. We rekenen ook op rapporteertools – dus als je iemand ziet die niet dertien is, kan je die rapporteren en verwijderen we dat account vervolgens. En we gebruiken machine learning om te kijken naar gedragssignalen van hoe oud iemand is, om er zeker van te zijn dat we ook daarop vooruitlopen’, legde Carolyn Merrell, Instagrams hoofd van wereldwijde beleidsprogramma’s, in detail uit aan CBS.

Tenslotte heeft Instagram in samenwerking met The Child Mind Institute en ConnectSafely ook de gids voor ouders geüpdatet. Daarin nemen ze onder andere verschillende veiligheidstools, privacyinstellingen en gespreksstarters op.

Wanneer de nieuwe functies precies bij ons worden uitgerold, is nog niet helemaal duidelijk. Voorlopig zullen de updates vanaf deze maand in enkele landen beschikbaar zijn, maar Instagram hoopt ze snel overal uit te kunnen rollen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '