
Wie wil ook een fluffy co-worker?
6 op 10 Belgische werknemers ervaren minder stress met hond op kantoor

Take Your Dog To Work Week start vandaag en naar aanleiding daarvan deed Mars Belgium een onderzoek naar de impact van honden op de werkvloer. We gaan dieper in op de resultaten, maar één ding is overduidelijk: een fluffy co-worker doet het stressniveau aanzienlijk dalen én verhoogt de productiviteit!
Ons hart breekt elke ochtend als we onze hond opnieuw moederziel alleen moeten achterlaten thuis als wij naar het kantoor vertrekken. Die puppy-oogjes die je smekend aankijken voor toch nog een laatste aai. Het allerliefste zouden we het beestje gewoon meepakken naar ons werk, maar dat kan natuurlijk niet. Of toch wel? Vandaag, maandag 17 juni, is de start van de Take Your Dog To Work week en speciaal daarvoor deed Mars Belgium samen met iVOX een onderzoek naar de impact van honden op de werkvloer. Ze voerden een online enquête uit bij duizend werkende Belgen en studenten die verwachten binnen 1 à 2 jaar in een kantoorsetting te beginnen werken.
Bye stress en hello productiviteit
Maar liefst 4 op de 5 Belgen die op kantoor werken, geeft aan regelmatig stress te ervaren. Een oplossing hiervoor volgens het onderzoek is de aanwezigheid van een hond op je werkplek! Dit zou volgens 69 % van de ondervraagden stress verminderen, volgens 60 % het welzijn verbeteren, volgens 59 % je gelukkiger maken, volgens 61 % de sfeer verbeteren en volgens 61 % de interactie met je collega’s bevorderen. Zeven op de tien ondervraagden die al een hond op de werkvloer hebben, geven effectief aan dat het algemene stressniveau daalde en zes op de tien zeggen dat ze ook persoonlijk minder stress voelen.
Je zou denken dat je niks gedaan krijgt als er voortdurend een fluffy viervoeter op je werkplek rondspringt of schattig naast je bureaustoel ligt te knorren, maar niks is minder waar. De resultaten van het onderzoek tonen net aan dat de aanwezigheid van de viervoeters de productiviteit verhoogt. 3 op de 10 van de ondervraagden gaven aan bijna nooit een pauze te nemen tijdens de werkuren en dat is natuurlijk nefast voor je concentratie. 7 op de 10 baasjes die hun hond meenemen naar kantoor vertellen dat ze daardoor vaker pauzeren én zich daarna productiever voelen. 8 op 10 geeft zelfs toe dat dit kwalitatief betere pauzes zijn. We kunnen inderdaad geloven dat een wandeling buiten met een hond je hoofd meer leegmaakt dan een kwartier door je gsm scrollen.
Vaker naar kantoor
Toch zijn nog maar op amper 16 % van de Belgische kantoorplekken honden welkom. Terwijl meer dan de helft van de baasjes die nog niet op een hondvriendelijk kantoor werken hun hond zouden meenemen als dit zou mogen. Werkgevers zijn nochtans gebaat bij fluffy co-workers toe te laten, want voor 1 op de 5 ondervraagden zou een hondvriendelijke werkomgeving een reden zijn om vaker naar kantoor te komen. 48 % van de werknemers die al in zo’n kantoor werken, geeft aan dat ze daardoor effectief vaker naar kantoor komen. Voor 39 % van de respondenten heeft een hondvriendelijk kantoor impact op hun jobkeuze en voor 12 % is het zelfs doorslaggevend.
Dr. Joni Delanoeije van KU Leuven en Joke Decru, directeur AAP vzw zijn gespecialiseerd in bedrijfsondersteuning omtrent honden op het werk en bevestigen de resultaten van het onderzoek: ‘Honden in een kantooromgeving kunnen onder bepaalde omstandigheden inderdaad een positieve impact hebben, zowel voor hondenbaasjes als voor mensen die zelf geen hond hebben. De band tussen mens en hond is immers uniek en kan op verschillende manieren bijdragen aan ons mentale en fysieke welzijn, en op die manier ook ons stressniveau verlagen. Honden geven afleiding, waardoor we even ons hoofd leeg kunnen maken.’
Regelmatige schoonmaak
Ze maken wel een cruciale kanttekening: ‘Het is wel belangrijk om te weten dat een hond niet altijd goed gedijt in een werkomgeving en niet alle medewerkers gedijen met een hond op kantoor. Daarom is het cruciaal dat implementatie met kennis van zake gebeurt.’ Je hebt dus als kantoor een weloverwogen beleid met duidelijke richtlijnen nodig in plaats van van de ene op de andere dag gewoon honden toe te laten op de werkvloer, denk maar aan hondenvrije zones en een regelmatige schoonmaak.
Mars die dit onderzoek uitvoerde, is voortrekker op dit vlak. Bij dat bedrijf is het al twintig jaar lange élke dag Take Your Dog To Work Day. ‘Wij streven naar een maatschappij waarin huisdieren steeds meer welkom zijn’, zegt An De Volder, General Manager van Mars Multisales Belgium. ‘We hebben dit onderzoek in meerdere landen gedaan en als we kijken naar de ons omringende landen zien we dat Belgische werkgevers trager zijn in de adoptie van een hondvriendelijk beleid. En dat is jammer, want wat is er te verliezen? Mits een duidelijk beleid om het voor iedereen te laten werken, is de meerwaarde ervan enorm en essentieel in de “war for talent”.’
Daarom geven ze enkele handige tips voor een geslaagd huisdierenbeleid met ‘pootentieel’:
Match
Een huisdiervriendelijk beleid moet matchen met je bedrijfscultuur en de strategische keuzes van het bedrijf, bijvoorbeeld in de context van het verhogen van de gezondheid en het welzijn van de werknemers.
Regels
Huisregels voor alle viervoeters én tweevoeters! Maak ze officieel, expliciet en schriftelijk. Neem een voorbeeld aan Mars, daar moet elke werknemer de huisregels ondertekenen vooraleer hun trouwe viervoeter welkom is op kantoor.
Huisdierambassadeur
Installeer en machtig een ‘Huisdierambassadeur’. Deze persoon houdt een oogje in het zeil bij de naleving van de regels, wijst baasjes op actiepunten en treedt op als bemiddelaar waar nodig.
Stap voor stap
Ga stapsgewijs te werk: begin klein, bijvoorbeeld door deel te nemen aan ‘International Take Your Dog To Work Day’ en bouw van daaruit verder. Hetzelfde geldt voor de honden. Mars raadt aan om ze geleidelijk aan op kantoor te introduceren: eerst een paar uurtjes, dan een halve dag om vervolgens op te bouwen tot volledige dagen. Zo kunnen hond, baasje, andere honden en hun baasjes en collega’s rustig wennen aan het kantoorleven. Zoek waar nodig professionele begeleiding om hondenwelzijn maximaal te waarborgen.
Infrastructuur
Zorg voor aangepaste infrastructuur zoals een ruimte om de honden uit te laten en te laten spelen en zorg voor duidelijke bewegwijzering. Een bordje om je collega’s te waarschuwen voor je blaffende bureaugenoot is ook een leuke toevoeging. Verder zijn benodigdheden zoals een schoonmaakset bij ongelukjes essentieel.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier