Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Nee, het is geen discriminatie!

AHA: dit is waarom je beter je hond dan je kat bij jou laat slapen

Sommige mensen slapen met een knuffelbeer, anderen met hun huisdier. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je warm en geborgen in slaap kan vallen. Maar wist je waarom dat voor dogmoms en -dads makkelijker is dan voor zij die een kat in huis namen? Wij leggen het uit.

De meeste honden nemen minstens dubbel zoveel plaats in als hun katachtige vrienden, maar toch blijken zij vaak beter om mee in bed te nemen. Dat is geen discriminatie tegenover katten, maar pure wetenschap. Alleen: hoe komt het?

Eigenlijk draait het niet om hoeveel plaats je compagnon inneemt in bed, ook al zijn er honden die je met gemak de grond opduwen als ze zich even uitrekken tijdens hun dutje, maar om het levensritme. Mensen zijn namelijk van nature dagdieren. Wij leven als de zon schijnt en slapen als die onder is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die al graag eens een nachtje doordoen, maar de natuur liegt er verder niet om. Bij honden is dat precies hetzelfde. Dus zelfs als ze meer dan de helft van het bed innemen tijdens de nacht, doen ze dat op z’n minst al slapend.

70 % dutjes

Voor katten is het een heel ander verhaal. Hoewel we niet kunnen zeggen dat je kat volledig een nachtdier is, is hij wel een crepusculair dier. Dat wil zeggen dat hij tussen de 70 % en 80 % van de dag dutjes doet en plotseling in topvorm is als jij moet slapen. De kans dat je dus aan schaapjes tellen toekomt, is bijzonder klein. Want je favoriete vriendje wil niet liever dan tijdens de nacht met je spelen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar tenzij je een kat in huis hebt die op magische wijze perfect hetzelfde slaapritme als jou heeft aangenomen, laat je hem best in een andere kamer ‘slapen’. Jij en je nachtrust zullen er deugd van hebben.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '