Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Hé, soms is het oké.

Vraagt iemand je een gunst? In deze 5 gevallen moet je nee zeggen

Ben jij een pleaser, dan is het voor jou een eeuwige struggle om nee te zeggen wanneer iemand iets van je vraagt. Het laatste wat je wil is die persoon teleurstellen, maar ondertussen vergeet je aan jezelf te denken. Er zijn van die momenten waarop je jezelf op de eerste plaats moet zetten en dat wil helemaal niet zeggen dat je een slechte vriendin bent.

1. Je moet er je plannen voor wijzigen


Je maakt je planning niet voor niets. Als je op het punt staat om te vertrekken naar school en de buurvrouw vraagt je net om haar te helpen bij het ophangen van een schilderij, dan heb je het volste recht om haar te zeggen dat het je nu even niet goed uitkomt. Beloof haar dat je na de les even bij haar zal binnenspringen en ze zal het je nooit kwalijk nemen.

2. Er wordt je iets gevraagd op het laatste moment


Een vriendin sms’t je omdat ze bloednerveus is voor haar presentatie die een kwartiertje later doorgaat. Ze vraagt je of ze nog snel even voor jou mag oefenen, maar jij was eigenlijk net zelf een belangrijke taak aan het afwerken. Wees dan eerlijk, zeg haar dat je hier niet op was voorzien en dat je zelf dringend iets af te werken hebt. Maak haar vervolgens duidelijk dat je ten allen tijden een momentje voor haar wil voorzien, maar dat je het dan wel graag op voorhand weet zodat je er tijd voor vrij kan maken.

3. Je voelt je er niet comfortabel bij


Doe alleen iemand een gunst als je je er zelf 100% goed bij voelt. Stel, er is een vacature vrij op je studentenjob. Je vriendin heeft dat opgevangen en vraagt je om een goed woordje te doen voor haar. Je kent de functieomschrijving van de job en kent ook je vriendin erg goed. Je ervaring leert je dat zij erg onordelijk en chaotisch is, terwijl je baas net op zoek is naar een uitermate gestructureerd en punctueel persoon. Kortom, je voelt je er niet comfortabel bij haar de hemel in te prijzen bij je baas. Doe dat dan ook niet en wees gewoon eerlijk tegen je vriendin. Ze zal vast en zeker begrijpen dat jij je job erg graag doet en daarom werk en vriendschap liever gescheiden houdt.

4. Het is je nu al allemaal te veel


Is het zo’n dag waarop alles te veel lijkt, dan kan dat ene extra puntje op je to do-lijst de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dit is niet het moment om de barmhartige samaritaan uit te hangen. Denk aan jezelf, werk de dingen af die je had voorzien en vraag de persoon in kwestie of je op een ander moment iets kan betekenen voor hem of haar. Een goede vriend of vriendin zal je eerlijkheid appreciëren en heeft ongetwijfeld al in dezelfde situatie gezeten.

5. Je voelt je nu al misnoegd


Je zegt wel ja, maar eigenlijk ben je binnenin volop aan het zuchten en blazen en rol je in gedachten met je ogen. Herkenbaar? In zo’n geval zeg je beter gewoon nee. Een klein deeltje van jou wil die persoon wel helpen, maar eigenlijk weet je nu al dat het je dwarszit en dat dat wrange gevoel ooit weer naar boven zal komen. Zowel jij als je vriend of vriendin hebben er baat bij dat je vanaf het eerste moment eerlijk bent. In de plaats van die negatieve gevoelens op te kroppen, kan je beter samen met die persoon naar een alternatieve oplossing zoeken.

Bron: Purewow


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '