Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Opvallend: mannen verzwijgen vaker geldzaken dan vrouwen.

ONDERZOEK: 1 op de 3 Vlamingen heeft financiële geheimen voor partner

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Weet jij eigenlijk hoeveel je lief verdient? Oeps, betrapt! Maar geen zorgen, want uit onderzoek blijkt namelijk dat je heus niet alleen bent. Ook het feit dat je niet graag over geld praat, is onder Vlamingen blijkbaar een dingetje.

Het Belgische kortingsplatform Deals.be stelde meer dan 1000 Vlamingen met een vaste partner enkele vragen over hun geldzaken. Sommigen van hen gaven eerlijk toe dat ze het moeilijk vinden om daar zo open over te babbelen. Vooral vragen over het inkomen schrikt ons af, want bijna 20 % van de respondenten gaf aan dat ze zich schaamden voor hun loon. Ook binnen onze relatie praten we doorgaans liever niet over wat er maandelijks op onze rekening wordt gestort, want maar liefst 1 op de 5 praat ook met zijn partner liever niet over zijn/haar salaris. Nog straffer: een derde van alle ondervraagden weet niet wat hun partner precies verdient.

Mannen vs. vrouwen

Omdat geldzaken binnen een relatie vaak een heikel onderwerp zijn, zijn we geneigd om sommige financiële dompers voor onze partner te verzwijgen. Zo blijkt uit het onderzoek dat – hou je vast – meer dan 30 % van de Vlamingen die jonger zijn dan 30 jaar een financieel geheim hebben voor hun partner. Dat kan gaan van een snelheidsovertreding over de aankoop van een nieuw (iets te duur) lingeriesetje tot herinneringskosten, maar volgens Vince Franke van Deals.be is het in geen enkel geval een goed idee om financiële geheimen te hebben voor elkaar. ‘De voordelen op de korte termijn wegen niet op tegen de eventuele gevolgen. Relaties zijn gebouwd op wederzijds vertrouwen en respect. Als je al niet eerlijk kunt zijn over zoiets cruciaals als je geldzaken, wat zegt dat dan over jou als partner’, aldus Franke.

Opvallend genoeg hebben mannen vaker financiële geheimen voor hun geliefde dan vrouwen. Bijna 30 % van hen houdt weleens inkomsten, uitgaven en/of schulden achter, terwijl slechts 21 % van de vrouwelijke respondenten aangaf dat soms te doen. Anderzijds verdenkt amper acht procent van alle Vlamingen hun partner ervan schulden te hebben waar zij niets van afweten. Misschien toch eens samenzitten met je lief om jullie kaarten op tafel te leggen?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '