Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© giphy.com

Smakelijk!

Eén, drie of vijf seconden? Zolang mag je eten op de grond laten liggen voor je het niet meer mag opeten

Niets dan drama wanneer je je favoriete dessertje – of erger: een pak frieten – op de grond laat vallen. Want voor je het weet, zit je met een dilemma: raap ik het snel op of laat ik het liggen? Lijd ik honger of eet ik toch iets op dat op de grond lag? Veel mensen zoeken een uitweg in de één-, drie- of vijfsecondenregel, maar die blijkt toch niet heel accuraat te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de vijfsecondenregel en dergelijke eigenlijk onzin zijn: het blijkt net goed zijn om je eten nog wat langer te laten liggen. Niet expres natuurlijk, maar wanneer je iets laat vallen, is het helemaal niet erg om dat alsnog op te eten.

 

Je moet er natuurlijk even logisch bij nadenken: als je stuk pizza in een hondendrol valt, moet je dat never nooit niet terug in je mond stoppen. Maar valt je zondags croissantje op je keukenvloer? Dan is daar he-le-maal niets mis mee. Integendeel: het zou net goed voor je zijn. Wat je moeder dus vroeger al tegen je zei, lijkt effectief te kloppen: daar wordt je weerstand alleen maar sterker van.

 

cher

 

Veel ouders voeden hun kinderen tegenwoordig iets té voorzichtig op, waardoor kinderen niet gewoon raken aan bepaalde bacterieën. Toch is het slim om kinderen af en toe 'vuile' dingen te laten doen, zodat hun immuunsysteem daaraan kan wennen.

 

De vijfsecondenregel houdt zogezegd in dat de bacteriën je eten pas na vijf seconden beginnen aan te vallen. Niets van waar natuurlijk, want de beestjes zitten na één seconde al in je eten. En laat ze daar maar gewoon zitten, want daar word je – net zoals van spinazie – gewoon sterk van (én je kan nog van je eten genieten – hoera!).

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '