Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Dag van de jeugdbeweging - Knockaert
© Leyton Knockaert

Drie leiders vertellen op Dag van de Jeugdbeweging waarom een jeugdbeweging zo belangrijk is voor jongeren én volwassenen.

Laetitia (22): ‘Vroeger was ik een verlegen meisje, maar dankzij de scouts heb ik mijn eigen stem gevonden’

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Vandaag, vrijdag 22 oktober 2021, is het Dag van de Jeugdbeweging: voor sommigen onder ons een nostalgische dag om op terug te kijken. Voor anderen dan weer een dag vol actief engagement! Drie fervente scoutsleden vertellen meer over de essentie én impact van een jeugdbeweging.

Zo’n negen verschillende jeugdbewegingen doen dit jaar officieel mee aan Dag van de Jeugdbeweging en organiseren daarbij tal van activiteiten zoals een lekker – en vroeg – ontbijt in Brussel, Antwerpen en Limburg, een colourfestival in Izegem, een grootschalige quiz in Poperinge, een lasershoot in Overijse, de Nacht van de Jeugdbeweging in Halle en afterparty’s verspreid over zowat heel Vlaanderen. Genoeg op de planning dus voor een totaal van 281.672 aan leden en leiding!

© Leyton Knockaert

Kwetsbare groepen

Dankzij toegankelijke initiatieven worden steeds meer mensen en kwetsbare groepen bereikt met de jeugdbeweging. Phaedra Criaco (24) is zelf sinds zes jaar actief als groepsleidster bij de Zeescouts in Antwerpen en sloot zich daarnaast nog aan als vrijwilliger bij Ploeg Internationaal van Scouts & Gidsen Vlaanderen, waar ze zich ontfermen over uitwisselingen en buitenlandse kampen.

‘Het is soms nog moeilijk om kwetsbare groepen te bereiken, maar de laatste jaren begint dat beter te gaan. Zo is het aanspreken van kinderen die anders niet in contact komen met scouting een goed initiatief. Ook wordt er meer ingezet op Akabe, een scoutsgroep voor kinderen met een beperking. Er zijn steeds meer opties waarbij meer mensen worden betrokken‘, aldus Phaedra.

Kwetsbare groepen bereiken is moeilijk, maar dat gaat de laatste jaren steeds beter.

In stijgende lijn

Jeugdbewegingen gaan in stijgende lijn, dat bevestigen zowel Phaedra als Yannick Verwilghen (26) die al achttien (!) jaar actief lid is bij de 14de scoutsgroep Albert I in Berchem, waarvan de laatste zeven als hoofdleider. ‘We groeien enorm in ledenaantal. Wij begonnen met twintig welpen, dat zijn er nu zo’n vijftig en dat is enorm positief’, aldus Yannick.

‘Ik ben er echt van overtuigd dat een jeugdbeweging een goede aanvulling is voor jongeren, enerzijds in het professionele leven maar vooral om je verder te ontplooien als persoon. In een jeugdbeweging leer je je plan trekken en zelfstandig zijn. Doordat je zoveel meemaakt samen, in goede én slechte tijden, maak je ook vrienden voor het leven‘, motiveert Yannick.

Voordelen van de jeugdbeweging

We kunnen tal van voordelen bedenken waarom kinderen en jongeren zich bij de jeugdbeweging zouden aansluiten. ‘In een jeugdbeweging zitten is een goede vrijetijdsbesteding zodat sommige kinderen niet enkel op straat hangen of voor de tv zitten. Op die manier worden ze geprikkeld op andere manieren, waarbij veel nieuwe skills komen kijken die ze anders niet snel zouden aanleren. Bij ons is dat bijvoorbeeld zeilen. Dat is een dure sport die wij toegankelijk kunnen aanbieden bij de zeescouts’, legt Phaedra uit. ‘Maar ook als leiding leer je enorm veel bij. Hoe je moet organiseren, plannen, verantwoordelijkheid nemen...

Leidinggeven is ook teruggeven

Eens je ledenjaren erop zitten, kiezen sommigen ervoor om leiding te geven en op die manier iets positief terug te geven aan hun eigen leden. Zo ook Laetitia Van Damme (22), die haar zestiende jaar ingaat als actief lid bij tweetalige meisjesscouts Sint-Bernard in Wilrijk. ‘Zelf heb ik er de tijd van mijn leven gehad en mijn beste vrienden leren kennen, dat wil ik teruggeven aan mijn groepsleden‘, zegt ze.

‘Vroeger was ik een verlegen meisje, dankzij de scouts heb ik mijn stem gevonden.’

Naar de jeugdbeweging gaan kan dus meer zijn dan enkel wekelijkse reünies en memorabele zomerkampen. Laetitia bloeide volledig open als persoon: ‘Vroeger was ik een verlegen meisje, maar dankzij de scouts heb ik mijn eigen stem gevonden. Nu sta ik er en durf ik mijn mening te geven.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '