Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Daarom smaakt koriander voor jou naar zeep

Koriander: you hate it or you love it. Wie dit groene kruid niet lust, vindt dat het naar zeep smaakt en krijgt het niet door z'n keel. Eureka, wij weten nu hoe dat komt. En het heeft niets met kieskeurigheid te maken.

Het woord koriander zou afstammen van het Grieks en betekent zoveel als bedbug, een parasitair insectje dat tussen je lakens leeft. Jakkes. Koriander dankt z'n naam aan zijn aroma dat lijkt op de geur van ongewassen lakens. Again: jakkes.

 

Toch eten miljoenen mensen wereldwijd koriander. Vooral in Azië en Latijns-Amerika wordt het kruid gesmaakt. Ook Portugezen doen handenvol koriander in açorda, een traditionele broodsoep. En ook bij ons wordt er naarstig met het kruid gestrooid. Tot ongenoegen van vele korianderhaters... Hoe komt dat nu?

 

De meeste haters vinden dat het goedje naar zeep smaakt (en niet naar bedbugs) en dat heeft een logische verklaring. Er zitten namelijk verschillende vetmoleculen in koriander die – raar maar waar – ook in zeepproducten zitten. Aha! Maar waarom smaakt het voor sommigen dan naar zeep en voor anderen gewoon naar euh... koriander?

 

Een bioloog van het Monell Chemical Senses Center ontdekte dat sommige mensen genetisch geprogrammeerd zijn om koriander te haten. Maar die haat hoeft niet voor altijd te zijn. Uit een ander onderzoek aan de Universiteit van Sheffield blijkt dat je alles kunt leren eten. Je moet gewoon je eigen zintuigen om de tuin leiden. Als je elke dag een beetje koriander eet en je brein ontdekt dat er geen negatieve effecten ontstaan, leren je hersenen dat het veilig is om koriander te eten.

 

Weetje: er bestaat een 'I Hate Cilantro'-Facebookpagina en ook een blog met een aversie voor koriander.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '