Eerlijk is eerlijk: iedereen is wel eens te lui om vers water in de waterkoker te gieten als hij thee wil zetten, toch? Bovendien lijkt het ons onnodige verspilling om je ketel opnieuw te vullen als er nog water in zit. Toch kan je maar beter het oude water weggooien, blijkt nu uit een Britse studie.
Volgens de UK Tea and Infusions Association – yep, that's a thing – kan je het 'oude' water in je waterkoker of ketel maar beter weggooien voordat je het opnieuw aan de kook brengt, en wel om twee redenen.
'Als je het water voor een tweede keer kookt, zorgt het voor een platte smaak', weet voorzitter William Gorman. 'Opnieuw koken haalt al het zuur- en stikstof uit het water, waardoor je vies water en smakeloze thee overhoudt.'
Slecht voor je gezondheid
De smaak van het water is echter niet de enige reden waarom je het altijd moet verversen. Water tweemaal opwarmen zou namelijk ook gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. 'Kook je hetzelfde water een tweede keer, dan loop je het risico dat bepaalde concentraties versterken', legt de Amerikaanse chemicus Anne Helmenstine uit. 'Nitraten en fluoride bijvoorbeeld. Deze worden steeds geconcentreerder bij iedere kookbeurt, dus krijg je er steeds meer van binnen, terwijl je die stoffen juist zo weinig mogelijk in je lichaam wil hebben.'
via GIPHY
Ververs dus zeker te allen tijde het water in je waterkoker. Wil je niet te veel verspillen, zorg er dan voor dat je altijd maar net genoeg water kookt, zodat je het achteraf niet onnodig hoeft weg te gooien.
Bron: Grazia Nederland
Meer Flair?
Probeer ook ons magazine, nu voor maar 2 euro per week! Klik hier voor meer info.
Lees ook: