Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VIER

9 dingen die we vanavond bijleerden over Aalstenaars dankzij ‘Jani gaat naar Carnaval’

Robine van Tilburg
Vandaag was te zien hoe Jani de tijd van zijn leven beleefde op Aalst Carnaval. De Aalstenaars die hij ontmoette waren rasechte carnafalsfanaten. Het hele jaar lang leven ze toe naar Aalst Carnaval, hun verdiende moment to shine. Dat Aalstenaars zich als de besten kunnen verkleden, weet iedereen. Wij delen met jullie wat we dankzij deze 'Jani gaat…'-aflevering bijleerden over onze carnavaleske landgenoten.

1. Aalstenaars hebben 'spotnamen'

Aalstenaars zijn 'ajoinen', dat is alombekend, maar er zijn heel wat Aalstenaars die ook een eigen bijnaam – of 'spotnaam' zoals ze het zelf noemen – hebben. De spotnaam 'het kieken' die een van de tooghangers in café Den Den toebehoorde, leek enigszins uit de lucht gegrepen, maar 'het schietkot' en 'dikke tet' waren dan weer makkelijker te herkennen aan hun spotnaam.

 

 

 

2. Aalsters is een onverstaanbaar dialect

Zó onverstaanbaar zelfs dat de Aalstenaars dubbel ondertiteld worden. Een regeltje in het Aalsters en eentje in het Algemeen Beschaafd Nederlands.

 

 

3. Aalstenaars zijn bijzonder fier op hun afkomst

Zo fier zelfs dat ze 'ajoinen', 'poreien' en de naam van hun geliefde stad op hun eigen vlees laten tatoeëren.

 

 

En ze vinden zichzelf niet marginaal. Ze nemen regisseur Felix Van Groeningen dan ook nog steeds zijn marginale stereotypering van de Aalstenaars kwalijk – al werd het oorspronkelijke boek 'De helhaasheid der dingen' wel geschreven door Dimitri Verhulst, maar goed.

 

 

4. Aalstenaars zijn stipte mensen

Wil Jani de vier kandidaten voor Prins Carnaval goede moed inspreken, dan moet elke kandidaat exact even lang in beeld komen. Daarenboven krijgt elke kandidaat exact evenveel tijd om de decoratie voor zijn act op te stellen op het podium. En dat wordt tot op de seconde getimed

 

 

5. Aalstenaars permitteren zich weleens een sigaretje binnenshuis

 

Nadat bekendgemaakt werd dat Raf de nieuwe Prins Carnaval is, waren de andere kandidaten en hun entourages bijzonder teleurgesteld. Tijd voor een stresssigaretje… en daar zoek je als Aalstenaar niet eens de buitenlucht voor op!

 

 

6. Aalstenaars kunnen dankzij hun verkleedkunsten zélfs Jani's schoonheid doen vervagen

No explanation needed.

 

 

En ja hoor… ook Jani ging dit jaar verkleed als Voil Jeanet naar Aalst Carnaval. Helemaal undercover!

 

 

7. Aalstenaars houden wel van een grapje

Zo kreeg het piepschuimen evenbeeld van Jani een plekje op een van de praalwagens van carnavalsvereniging De Lodderoeigen. En dat met Jani's grootste nachtmerrie aan zijn voeten: Crocs!

 

 

8. De burgemeester van Aalst is gene gewone

Aalsts burgemeester Christoph D'Haese krijgt van Jani een stevige pakkerd, vol op de mond. Gelukkig was niet alleen Jani, maar ook de burgemeester al lichtelijk boven zijn theewater.

 

 

9. Aalstenaars zijn emotionele mensen

Ze laten zich tijdens Aalst Carnaval van hun olijkste en zotste kant zien, maar Aalstenaars hebben stiekem ook maar een klein hartje. Tijdens de jaarlijkse finale popverbranding – waar dit jaar trouwens 18.000 toeschouwers aanwezig waren – vloeiden er heel wat traantjes. Aandoenlijk!

 

 

 

PS Liefste Aalstse vrienden, blijf voor altijd jullie gezellige zelve!

 

Meer Jani:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '