Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

Who run the world? Girls!

INSPIRATIE: 14 badass meisjesnamen voor jouw stoere mini-me

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist


Anno 2019 hoeft een vrouw niet langer onder stoelen of banken te steken dat ze feministe is (of dat hopen we toch). Onder het motto ‘vroeg begonnen, is half gewonnen’, vinden wij deze 14 stoere meisjesnamen zeker niet misstaan voor jouw toekomstige dochter.

Rosie

Rosie

Rosie

Betekenis: roos

Naar: Rosie the Riveter

Wie? Tijdens WO II hét symbool in de VS voor vrouwen die hun kost verdienden in fabrieken, terwijl hun mannen in het leger dienden. Vooral bekend van de iconische poster waarop een vrouw in overall afgebeeld staat en haar biceps toont met de slogan ‘We can do it!’.

Ada

Ada

Ada

Betekenis: nobel

Naar: Ada Lovelace

Wie? Ada Lovelace werd in 1815 geboren als Augusta Ada Byron King, Lady Lovelace. Haar vader was de befaamde Britse dichter Lord Byron. Ada zelf maakte geschiedenis als wiskundige en is een van de grondleggers van ‘de analytische machine’, vandaag bekend als: een computerprogramma.

Eva

Eva

Eva

Betekenis: leven

Naar: Eva Perón

Wie? Eva Maria Duarte de Perón (1919-1952) was zoveel meer dan de tweede echtgenote van Argentijnse president Juan Perón. Terwijl ze first lady was, richtte ze niet alleen de Eva Perón-stichting op (een liefdadigheidsvereniging die hulp bood aan arme Argentijnen), maar ook de vrouwenafdeling van de Peronistische beweging, de eerste politieke vrouwenbeweging in Argentinië die enige macht had.

Amelia

Amelia

Amelia

Betekenis: werk(er)

Naar: Amelia Earhart

Wie? Amelia Earhart (1897 – 1937) was een beroemde Amerikaanse pilote. Ze was in 1932 de eerste vrouw om de Atlantische Oceaan over te steken en drie jaar later maakte ze geschiedenis door als eerste piloot solo over de Grote Oceaan te vliegen.

Jane

Jane

Jane

Betekenis: God is genadig

Naar: Jane Austen / Eyre / Addams

Wie? ‘Sense and Sensibility’ en ‘Pride and Prejudice’ mogen anno 2019 ietwat gedateerd lijken, Jane Austens verhalen werden in het begin van de 19de eeuw bijzonder progressief en zelfs feministisch bevonden. Jane Eyre, het fictieve personage bedacht door de eveneens Britse auteur Charlotte Brontë, maakte in 1847 faam met het iconische citaat ‘I am no bird; and no net ensnares me: I am a free human being with an independent will’. De Amerikaanse filantrope Jane Addams was in 1931 dan weer de tweede vrouw om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen.

Frida

Frida

Frida

Betekenis: mooi, geliefd

Naar: Frida Kahlo

Wie? Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón (1907 – 1954) was een Mexicaanse surrealistische kunstschilderes en hét schoolvoorbeeld van moed en doorzettingsvermogen. Als kind werd ze getroffen door polio (kinderverlamming) en sindsdien ging ze kreupel door het leven, op haar achttiende werd ze aangereden door een tram en belandde ze in een rolstoel, vervolgens kreeg ze een miskraam én trouwde ze met kunstenaar Diego Rivera die losse handjes bleek te hebben. Ze verwerkte haar pijn en verdriet in haar schilderijen tot ze zich in de jaren ’50 van het leven beroofde.

Florence

Florence

Florence

Betekenis: bloeiend

Naar: Florence Nightingale

Wie? De Britse Florence Nightingale (1820 – 1910) wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Hoewel ze opgroeide in een zeer welgestelde familie, koos ze ervoor om het lot van de armen, zieken en gewonden te verbeteren. Nightingale botste als vrouw destijds op heel wat tegenkanting, wat haar bewoog om de feministische klassieker ‘Cassandra’ te schrijven. Het boek was een inspiratiebron voor onder meer filosoof John Stuart Mill en auteur Virginia Woolf.

Gloria

Gloria

Gloria

Betekenis: roem, glorie

Naar: Gloria Steinem

Wie? Gloria Marie Steinem (1934) is een Amerikaanse feministe, journaliste en activiste. Samen met actrice Jane Fonda en Robin Morgan richtte ze in 2005 het Women’s Media Center op, een organisatie die ernaar streeft om vrouwen meer zichtbaarheid en macht te geven in het medialandschap.

Michelle

Michelle

Michelle

Betekenis: zij die als God is

Naar: Michelle Obama

Wie? De voormalige Amerikaanse first lady behoeft uiteraard geen introductie, maar Michelle Obama (née Michelle LaVaughn Robinson) is zoveel meer dan mevrouw Barack. Als kind groeide ze op in een gettowijk in Chicago en toch wist ze het tot advocate te schoppen. Als echtgenote van de Amerikaanse president fungeerde Obama als rolmodel voor vrouwen en streed ze voor het belang van beter onderwijs, gezonde voeding en lichaamsbeweging.

Valentina

Valentina

Valentina

Betekenis: gezond, sterk

Naar: Valentina Teresjkova

Wie? Valentina Vladimirovna Teresjkova (1937) vloog in 1963 als Russische astronaute aan boord van de Vostok 6 en werd daarmee de eerste vrouw in de ruimte. Negentien (!) jaar lang bleef ze de enige vrouw die in de ruimte had gevlogen.

Yoko

Yoko

Yoko

Betekenis: kind

Naar: Yoko Ono

Wie? De Japanse artieste en muzikante staat vooral bekend om de legendarische vredevolle protestacties die ze organiseerde met haar echtgenoot, Beatles-bandlid John Lennon. Ono (1933) heeft nooit onder stoelen of banken gestoken een fervente voorvechter te zijn van gendergelijkheid.

Marie

Marie

Marie

Betekenis: zee van verdriet

Naar: Marie Curie

Wie? Maria Salomea Skłodowska-Curie (1867- 1934) was een Pools-Franse chemicus en biologe. Zij deed onderzoek naar radioactiviteit, ontving maar liefst twee Nobelprijzen (eentje voor natuurkunde en eentje voor scheikunde) en ontdekte de elementen polonium en radium.

Megan

Megan

Megan

Betekenis: sterk, bekwaam

Naar: Megan Rapinoe

Wie? Megan Anna Rapinoe (1985) is een Amerikaanse voetbalster en tevens kapitein van het nationale elftal van de VS. Samen met haar team won ze goud op de Olympische Zomerspelen 2012, het WK 2015 en het WK 2019. Ze kwam in 2012 uit de kast en riep vorige maand nog op tot gelijkheid en verdraagzaamheid in een krachtige dankspeech die instant viraal ging.

een krachtige dankspeech

Billie

Billie

Billie

Betekenis: beschermer

Naar: Billie Jean King

Wie? Billie Jean King (1943) is een voormalig tennisspeelster, maar bovenal een fervente voorvechtster van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. In de jaren ’70 werd ze door oud-tennisspeler Bobby Riggs publiekelijk uitgedaagd om te bewijzen dat ze als vrouw net zo goed kon tennissen als haar mannelijke collega’s. King ging de weddenschap aan, onder voorwaarde dat vrouwelijke tennisspelers voortaan dezelfde behandeling zouden krijgen als mannen én even veel betaald zouden worden. King won de wedstrijd. In ‘Battle of the Sexes’, de film gebaseerd op het waargebeurde verhaal, wordt Billie Jean King vertolkt door Emma Stone.Nog meer leuke namen voor jouw dochter: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '