Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wout Hendrickx

RECEPTEN: 3 zomerse gerechten met worst

Ysaline Pollet

Als je naar buiten kijkt, zou je denken dat het herfst is, maar ondanks de twintig graden en tropische buien is het toch wel degelijk zomer! De bizarre weersomstandigheden vragen hoe dan ook om comfortfood, zoals worst. Deze drie recepten bewijzen dat een sausage party ook gewoon in de zomer kan.

Salade met witte pens

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 500 g groene asperges
  • 200 g edamamebonen
  • zout
  • peper
  • enkele sneetjes zuurdesembrood
  • olijfolie
  • 2 el sojasaus
  • 400 g witte pens
  • 1 bosje waterkers
  • Voor de dressing:
  • 1 el citroensap
  • 1/2 kl mosterd
  • 3 el olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Snij de asperges in grote stukken en breek het houtachtige uiteinde af. Kook ze samen met de edamamebonen beetgaar in gezouten water. Giet af en doe in een kom.
  2. Maak de dressing en meng die met de asperges en bonen. Kruid extra met peper en zout.
  3. Wrijf de sneetjes zuurdesembrood in met olijfolie, leg ze op een bakplaat en bak ze in tien minuten krokant in de oven.
  4. Meng de sojasaus met drie eetlepels olijfolie. Snij de witte pens overlangs door en wrijf in met de sojaolie. Gril kort in de pan en kruid met peper.
  5. Meng de asperges met waterkers en leg op een bord. Beleg met stukjes gegrilde witte pens.


Haute dog


Beleg stukken stokbrood of kleine piccolo’s met een gebakken worstje en werk af met een van deze toppings.

1. Met feta, jalapeños en koriander.

Verbrokkel een stuk feta over de hotdogs, beleg met fijne ringen van twee jalapeñopepers en werk af met wat koriander.

2. Met koolsla, appel en pinda’s.

Rasp een vierde rode kool en een appel fijn en meng. Meng met een eetlepel honing, een eetlepel sojasaus, een eetlepel olijfolie en het sap van een halve limoen. Kruid met peper. Leg wat koolsla op de hotdog en eindig met gehakte pinda’s.

3. Met een kaassausje.

Smelt twee eetlepels boter met twee eetlepels bloem in een pan. Roer en laat een minuut zachtjes bakken. Voeg geleidelijk aan 230 ml melk toe en laat al roerend goed indikken. Voeg dan 100 gram cheddarkaas en 70 gram emmentaler toe en laat smelten op een zacht vuur. Schenk de kaas over de hotdog en werk af met extra cheddar, een handvol appelkappertjes en een handvol geroosterde uitjes.

Tray bake met uienchutney

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 à 3 paprika’s
  • 4 à 5 wortelen
  • 2 appels
  • 4 tenen knoflook
  • 600 g worstjes
  • 600 g krielaardappels
  • 3 el olijfolie
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 el honing
  • 1 kl garam masala
  • peper
  • zout
  • een handvol verse oregano


Voor de chutney:

  • 3 à 4 rode uien
  • olijfolie
  • 80 g suiker
  • 80 ml azijn
  • kaneel
  • 1 laurierblad

Zo maak je het

  1. Maak de uienchutney. Pel de uien en snij ze in ringen. Stoof ze op een zacht vuur gaar in wat olijfolie. Voeg daarna de suiker, de azijn, een snuif kaneel en het laurierblad toe en laat 20 minuten verder indikken. Bewaar in een gesteriliseerde bokaal.
  2. Verwarm de oven voor op 190 °C. Snij de paprika’s en de wortelen in stukken. Snij de appels in partjes. Leg ze met de volledige tenen knoflook, worstjes en gehalveerde krielaardappelen op een bakplaat.
  3. Roer er de olijfolie, balsamicoazijn, honing en garam masala door. Kruid met peper en zout. Zet 30 à 35 minuten in de oven. Garneer met de oregano en serveer met de uienchutney.


Foto’s: Wout Hendrickx


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '