Van 22 tot en met 28 september organiseert Too Good To Go opnieuw de Week Zonder Voedselverspilling in ons land. Hoewel onderzoek uitwijst dat de meest Belgen steeds slimmer omgaan met hun restjes, wordt ook duidelijk dat ze nog nood hebben aan tips en tricks. Speciaal daarom deelt de restjesleverancier een lijst met voedingsproducten die véél langer goed blijven dan je zou denken én tips hoe je checkt of ze effectief nog goed zijn.
We weten het: september, en dus het begin van het nieuwe schooljaar, brengt standaard een ratrace met zich mee. We begrijpen dan ook maar al te goed dat die ene vergeten courgette vanachter in je koelkast niet meteen prioriteit heeft op je mentaal lijstje. Daarom maken we je het graag gemakkelijk, en delen we enkele supersimpele tips, ter ere van de Week Zonder Voedselverspilling.
Week Zonder Voedselverspilling
Die organiseert Too Good To Go namelijk opnieuw dit jaar, van maandag 22 tot en met zondag 28 september. Gedurende die week vraagt de anti-voedselverspillingsapp om nóg harder stil te staan bij je weggooigedrag, en je restjes een tweede kans te geven.
Uit hun onderzoek blijkt dat 9 op de 10 Belgen graag meer tips willen om voedselverspilling aan te pakken. Daarom delen ze nu een lijst met dertien voedingsproducten die langer meegaan dan we zouden denken én hoe we ze kunnen testen. Let op: doe wel áltijd de kijk-, ruik- en proeftest!
Droge voeding
Producten zoals pasta, rijst, havermout of couscous zijn stuk voor stuk voedingsproducten die je enorm lang kan bewaren, zelfs als de ‘ten minste houdbaar tot’-datum overschreden is. Hun smaak zal misschien licht afnemen, maar echt slecht worden ze bijna nooit.
Tip: ze blijven nóg langer goed in een goed afsluitbare bokaal of pot (en dat oogt meteen ook een stuk mooier in je voorraadkast, win-win).
Conserven
Uiteraard zijn ook conserven een go to als het gaat over producten die je lang kan bewaren. Denk maar aan tomatenblokjes, groenten in blik of tonijn: zolang je blik zelf geen gaatjes heeft of niet bol staat, kan je ze nog een stuk langer bewaren dan op de verpakking staat aangegeven.
Tip: als er iets is waar je veel kan/mag kopen, zijn het wel conserven. Ideaal om achter de hand te hebben als je niets in huis hebt op een drukke weekavond!
Noten, zaden of (tortilla)chips
We kennen het allemaal: je doet een doosje noten of zak chips open en na enkele dagen zijn alle andere helemaal wak geworden. Toch hoef je ze echt niet weg te gooien. Rooster je noten en zaden even in de pan, of gebruik je chips om een lekkere loaded nachobowl te maken in de oven. Je ingrediënten zijn meteen weer knapperig en smaken nog steeds even lekker!
Tip: ook deze bewaar je het best in een goed afsluitbare kom of pot eens je de verpakking hebt opengedaan.
Koffie & thee
Droge koffie en thee kan je jaren bewaren. Ze zullen misschien een deeltje van hun smaak verliezen, maar ze zijn zeker en vast nog bruikbaar.
Tip: bewaar je theezakjes en koffie op een donkere plek, daar behouden ze hun smaak het langste.
Harde kazen
Kaas zoals parmezaan of cheddar kan je gerust enkele maanden bewaren! Staat er een klein stukje schimmel op? Dan mag je dat zonder zorgen afsnijden en de rest blijven gebruiken.
Tip: is jouw strooikaas ook altijd meteen slecht? Vries die dan in, of rasp zelf een stuk van je harde kaas en vries het in. Zo heb je altijd geraspte kaas voor over een ovenschotel of pastaatje.
Eieren
Of een ei nog goed is of niet is altijd gokken, en het liefst besparen we ons de vreselijke geur van rotte eieren. Maar het weggooien is ook zonde, want je kan er zóveel mee: van bakken over een lekker ontbijtje tot een dessert maken.
Tip: twijfel je of je ei nog goed is? Leg het dan in een glas water, blijft het op de bodem liggen dan kan je er gerust van eten. Komt het weer naar boven gedreven? Dan gooi je het beter weg!
Aardappelen
Het is niet omdat er een bluts of zwarte plek op je aardappelen zit, dat je ze niet meer kan gebruiken. Net zoals bij hard fruit of sommige groenten kan je hier gewoon het slechte stuk wegsnijden en het overige stukje van je aardappel gebruiken.
Tip: is je aardappel al wat plat of kruimelig? Maak er dan puree mee, wedden dat je het niet merkt? Ook je aardappelen bewaar je het best op een donkere plek.
Fruit
Fruit is een voedingsproduct dat redelijk snel slecht wordt en waar je dat ook meteen aan ziet. Toch kan je ze nog op verschillende andere manieren gebruiken. Een oude verlepte banaan is ideaal om mee te bakken en er zeg maar bananenbrood mee te maken! Zijn je besjes volledig plat? Steek ze dan even in de diepvries en gebruik ze later in een smoothie of in je yoghurt. Appels vol blutsen? Maak er zelfgemaakte compote van of draai ze in een appelcake.
Tip: leg je bananen nooit bij fruit dat je nog even wil bewaren. Ze versnellen het rijpingsproces bij bijvoorbeeld avocado’s of meloenen.
Honing
Honing is nog zo’n product dat zelden tot nooit slecht wordt, al kan het uiteraard wel hard worden. Dat noemen we kristalliseren, en betekent niet per se dat de honing niet meer goed is.
Tip: is je honing hard geworden? Zet je pot dan even in warm water en wacht tot de honing weer vloeibaar wordt.
Kruiden en specerijen
Ook kruiden kan je enorm lang bewaren, zeker als het om gedroogde kruiden gaat. Smaakverlies is één van de enige dingen waar je rekening mee moet houden als je kruiden lang in huis houdt, maar dan voeg je gewoon een extra snufje toe!
Tip: bewaar je kruiden in een donkere kast en ruik altijd even voor je ze gebruikt.
Chocolade
We hebben allemaal wel al eens een stukje chocolade gezien dat wit was uitgeslagen. Dat is geen schimmel, maar vet- of suikerbloei. Hoewel dat er niet erg appetijtelijk uitziet, maakt het de chocolade niet slecht. Je kan ‘m nog perfect opeten, of smelt het stukje gemakkelijk voor een dessertje, in je tas koffie of als chocolademelk.
Tip: heb je verschillende open repen chocolade liggen? Bewaar ze dan allemaal samen in een afsluitbare doos, zo blijven ze langer goed.
Zout, zuur of pittig
De sterren in je keukenkast die echt niet kapot te krijgen zijn, zijn zoute, zure of pikante sauzen zoals sojasaus, tabasco of azijn. Je kan ze echt héél lang bewaren, zolang ze goed afgesloten blijven en koel bewaard worden.
Yoghurt
Hoewel er veel gedoe is rond yoghurt, kan je ‘m nog perfect eten na z’n houdbaarheidsdatum, op voorwaarde dat hij nog normaal ruikt en proeft! Zeker als het yoghurtje nog maar enkele dagen over datum is, en nog niet is open geweest, is er geen probleem.
Tip: toch geen fan van vervallen yoghurt als ontbijt? Draai ‘m dan in je pannenkoekenbeslag, je saus of smoothies.
Lees ook: