Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pixabay via Pexels

Heb je last van zomereenzaamheid?

15 dingen die je kan doen als je je eenzaam voelt

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Terwijl de zomer voor velen een zegen is, is het voor anderen een vloek. In 2021 kwamen bij Tele-Onthaal steeds meer meldingen binnen van vooral jongeren en alleenwonenden die zich eenzaam voelen tijdens de zomervakantie. En ook dit jaar zullen er ongetwijfeld mensen met zomereenzaamheid zijn.

Vrienden zijn op reis, jij zit vast op het werk, op sociale media zie je anderen leuke dingen doen en ineens slaat de eenzaamheid toe. Gelukkig hebben de Flair-redactrices een heleboel tips die kunnen helpen. Bye bye, FOMO!

Houd contact met je vrienden.

Tijdens de zomermaanden heeft iedereen het druk. Toch is dat geen reden om het contact te laten verwateren. Bel en stuur dus regelmatig. En als er dus een moment is waarop jullie allebei wél kunnen, spreek dan zeker met elkaar af. Ook al is het maar voor even. Beter dat dan elkaar twee maanden niet zien, toch?

Zoek een nieuwe hobby.

Het is nooit te laat om met een nieuwe hobby te beginnen. Zo heb je iets te doen, gaat de tijd snel voorbij én leer je misschien wel nieuwe mensen kennen. Houd je van dans? Of ben je toch eerder een voetbalchick? Of misschien steelt rolschaatsen wel je hart. Keuze genoeg!

Zet eindelijk de stap en adopteer een hond (of kat).

Een huisdier kan veel steun bieden, zowel tijdens de eenzame zomermaanden als doorheen het jaar. Zo heb je minstens twee maal per dag iets omhanden, want met een hond moet je natuurlijk gaan wandelen. Ben je meer een cat lady? Er zitten genoeg stumperds in het dierenasiel die een warme thuis zoeken. Dieren zijn er altijd voor jou en zorgen voor de nodige afleiding. Denk wel goed na voor je zo’n grote stap zet: een huisdier is niet voor even, maar voor het leven! Zorg er dus voor dat je genoeg tijd en aandacht aan het beestje kan geven, ook na de zomer.

Volg een workshop.

Heb je geen zin om doorheen het jaar dezelfde hobby te doen? Dan is een workshop een leuk alternatief. Zo hoef je maar één of enkele lessen te volgen en ontmoet je potentiële nieuwe vrienden. Enkele leuke voorbeelden? Koken, pottenbakken, fotograferen...

Ga co-worken.

Voor de harde werkers in de zomer die soms van thuis uit werken, is co-worken een leuke afwisseling. Hele dagen alleen op kantoor of achter je bureau zitten, is maar deprimerend. Ga dus met collega’s of vrienden op een toffe plek werken en de dag zal zo voorbijvliegen! Of ga naar een leuke koffiebar en ontmoet nieuwe mensen!

Ga langs bij familie.

Hoe vaak gebeurt het nog dat je een hele dag met je oma en opa spendeert? Zij zullen vast en zeker blij zijn om je te zien. Maak er meteen een leuke avond van: blijf eten en speel je favoriete gezelschapsspelletjes. Net zoals vroeger!

Word vrijwilliger.

Wil je iets te doen hebben én mensen helpen? Word vrijwilliger! Zo kan je bijvoorbeeld oppas zijn voor zorgbehoevenden of hokken schoonmaken in het dierenasiel.

Durf dingen in je eentje te doen.

Wie zegt dat je anderen nodig hebt om leuke activiteiten te doen, heeft het mis! Je kan perfect in je eentje een terrasje doen, een museum bezoeken of gaan joggen. Maar ook muziek luisteren of een goed boek lezen, kan deugd doen. Inspiratie nodig? Hier vind je een waslijst aan dingen die je solo kan doen. Doe je iets buitenshuis? In je eentje ben je gemakkelijker aan te spreken dan in groep, dus wie weet leer je nieuwe mensen kennen die dezelfde interesses delen.

Stuur een brief of vakantiekaartje.

Een brief of vakantiekaartje is persoonlijk en lief. Je vrienden zullen het leuk vinden om van je te horen en wie weet krijg je zelfs een terug. Wie heeft nog Instagram en andere sociale media nodig?

Spreek af met collega’s na de uren.

Je hoeft privé en werk echt niet constant gescheiden te houden. Ook met je collega’s kan je op vrijdagavond na het werk eens iets gaan drinken. Wedden dat ze zich vereerd zullen voelen als je hen vraagt?

Ga op groepsreis.

Wil je deze zomer nog heel graag op vakantie maar hebben je vrienden het te druk? Ga dan op groepsreis met een organisatie die mensen samenbrengt. Denk maar aan Joker of Mundero!

Bel je vrienden op.

Zijn je vrienden op reis? Je kan wel berichten sturen, maar dat is toch niet hetzelfde. Pak daarom de telefoon op en bel hen voor een leuke babbel. Dat is veel persoonlijker en geeft je een beter gevoel dan dat constant over en weer sturen. Ze kunnen vast wel een halfuurtje vrijmaken voor jou.

Houd een dagboek bij.

Hoe eenzaam je je soms ook kan voelen, het lijkt altijd erger dan het is. Elke dag is er minstens één iets dat je een goed gevoel geeft. Om je daaraan te herinneren, is het een goed idee om een dagboek bij te houden waarin je noteert waar je die dag dankbaar of blij om bent. Op momenten dat je je eenzaam voelt, kan je dit schrift erbij nemen en jezelf er helpen aan herinneren dat het slecht gevoel maar van tijdelijke aard is. Het is het proberen waard!

Plan dingen voor de toekomst.

Heb je doelen die je wil bereiken? Reizen die je wil maken? Dingen die je met vrienden wil doen? Maak van je tijd gebruik om al die zaken al in te plannen. Hoe concreter, hoe beter! Zo heb je iets om naar uit te kijken.

Blijf weg van sociale media.

Op Instagram en Facebook zie je alleen maar foto’s en statussen passeren waar je nog een eenzamer gevoel van krijgt. Scrol daarom niet heel de tijd op sociale media. Het lijkt alsof iedereen de zomer van zijn of haar leven heeft, maar in werkelijkheid voelt iedereen zich weleens af en toe eenzaam.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '