Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© cottonbro via Pexels

'Geen makkelijkere manier om een frisse wind door je interieur te laten waaien, dan door je meubels te herschikken.'

DECO-DETOX: 9 tips om je huis snel op orde te krijgen

Na de kerstgekte hebben we het wel even gehad met al die versiering. Binnen een dikke week mogen al die kransen, lampjes en dennengeur weer weg en is het tijd voor een deco-detox. Denk: frisse kleuren en een stevige opruimbeurt.

1. Zo kleur je je interieur


Roze vaasjes, een geel kussen, een groene muur… het kleurenpalet van je interieur kan snel uit de hand lopen. En hoewel het soms geweldig gezellig kan zijn, geeft een kakafonie aan kleuren veel onrust. Als je een kleurrijk interieur wil, is het aangewezen om te kiezen voor ‘harmonieuze kleuren’, zoals tinten roze, rood en oranje of blauw en groen. Om echt rust te creëren, beperk je het palet het best tot drie kleuren. Die kan je aanvullen met neutrale tinten als wit, grijs of zwart. Tip: loop eens langs de doe-het-zelf-zaak en neem bij de verf enkele kleurwijzers mee voor inspiratie. Kies op je muur voor een lichte kleur, met je meubels mag je best knallen. Een felle muur kan ook, maar is iets minder tijdloos en kan je sneller beu worden.

2. Barstjes buiten


Een mok met een oor eraf, een bord met een scheurtje, een pan met antiaanbaklaag die tegenwoordig aanbakt of placemats met onuitwisbare vlekken. Je keukenkasten kunnen vast een detox gebruiken. Gooi al die kapotte spullen voor eens en voor altijd weg, en vul je keukengerei aan waar nodig. Een goed excuus voor een nieuwe collectie borden of glazen.

3. De groene hoek


Nu de kerstboom bijna buitenvliegt, is er weer heel wat plaats in de woonkamer. In plaats van die hoek van het huis onbestemd te laten, maak je er dit jaar de ‘groene hoek’ van. Planten komen het meest tot hun recht als je ze in een groepje in je huis plaatst. Ze geven zuurstof (letterlijk!) aan je woning en zorgen voor leven in huis. Geen plaats voor een volledige hoek groen? Kies dan voor één groene vensterbank.

4. De geur van verse lakens


Kaneel, dennengeur, kruidnagel met sinaasappel, kroketjes, kaasfondue… Na de feestperiode is het tijd voor meer lente in je geurenpalet. Kies voor zeepachtige geuren zodat je huis naar kraakverse lakens ruikt, of ga voor frisse bloemengeuren zoals hyacint, oranjebloesem of rozen. De geur is het eerste wat iemand opmerkt als hij je huis binnenwandelt. Een kleine verandering, maar het geeft meteen een ander gevoel aan je interieur.

5. Kijk eens kritisch naar je interieur


Als je na een weekendje weg terug thuiskomt, kijk dan eens grondig rond. Als je even weg bent geweest, zie je weer waar je interieur nog een likje verf kan gebruiken, waar er een plint mist en welke gaatjes in de muren dringend opgevuld moeten worden. Maak een lijstje en begin eraan!

6. De Grote Opruimactie


De makkelijkste manier om je interieur te detoxen, is opruimen. Spullen sorteren, alles een plaats geven en spullen die je niet – of weinig – gebruikt, verdwijnen naar de zolder of in de garage. Koop een paar leuke opbergmanden en hou een grote opruimactie.

7. Magie met meubels


Geen makkelijkere manier om een frisse wind door je interieur te laten waaien, dan door je meubels te herschikken. Bekijk de indeling van je woonkamer kritisch en denk na waar de zetel nog mooi zou staan. Die éne grote bijzettafel staat misschien wel leuk naast je zetel? En de sierkussens van je bed krijgen een nieuwe thuis in je woonkamer. Alsof je thuiskomt in een gloednieuw interieur!

8. In the zone


Maak technologiezones in je huis. Dat klinkt heel ‘Star Trek’, maar al die laptopkabels en smartphone-opladers creëren veel rommel. Maak er een gewoonte van om je kabels na gebruik altijd meteen in een schuif of mand te gooien. Leg je smartphone bijvoorbeeld ook altijd op een plateautje op een vaste plaats in je huis wanneer je binnenkomt (spaart meteen ook heel wat zoekwerk naar je telefoon!). Hoeken waar kabels zich verzamelen in je huis, kan je verstoppen door een doos (van bv. Ikea) achteraan open te snijden en de kabels in de doos te verstoppen. Met een plantje en een stapel magazines erbij, wordt dat lelijke hoekje een echte trekpleister in je interieur.

9. Geluk zit in een klein gangetje


Als je inkomhal een rommeltje is, begint je avond al slecht bij je thuiskomst. Geef daarom alles in de hal een vaste plaats. Zet een schaaltje voor de sleutels. Kies welke schoenen en pantoffels in de gang blijven staan. Haal de jassen die je weinig draagt van de kapstok. Zet een leuk bankje naast de deur. Door veel aandacht te besteden aan je inkomruimte, is je woning al bij thuiskomt meteen je happy place.

Meer deco-inspo:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '