Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Aliis Sinisalu via Unsplash

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die literaire fictie lezen, empathischer zijn!

5 voordelen die je sowieso aan het lezen zullen zetten

Annelies Hart

Denk jij ook weleens dat je graag de avond zou doorbrengen met een boek in plaats van de zoveelste Netflixserie te bingen, maar kan echt niets je motiveren om dat ook daadwerkelijk te doen? Wij lijsten 5 voordelen op van lezen die je zullen overtuigen om de tv uit te zetten en naar een boek te grijpen.

Vermindert stress

Laten we meteen met de deur in huis vallen en het allergrootste voordeel aanhalen. Dagelijks (een beetje) lezen zorgt er namelijk voor dat je minder stress hebt. En in een wereld als deze is dat altijd welkom. De antistresskracht zit hem simpelweg in de afleiding die een boek je biedt. Tijdens een serie scroll je doorgaans nog even op Instagram (jup, we see you), maar met een boek is dat simpelweg niet mogelijk. Tenzij je een extra arm hebt.

Een goed geschreven roman kan je dus ook volledig meevoeren naar andere sferen en je even doen ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Door je in een andere wereld onder te dompelen, voel je de spanningen zo uit je lijf vloeien.

Het maakt je slimmer

Als de tientallen boeken die je tijdens je studieperiode het nog niet weggaven, zeggen we het je nu: lezen maakt je wel degelijk slimmer. Alles wat je leest, vult je hoofd namelijk met nieuwe stukjes informatie, en je weet nooit wanneer die van pas kunnen komen. Een voorbereid vrouw/man is er twee waard. En hoe meer kennis je hebt, hoe beter je gewapend bent tegen de uitdagingen die het leven op je pad gooit.

Meer nog, met behulp van MRI-scans hebben onderzoekers bevestigd dat bij het lezen een complex netwerk van circuits en signalen in de hersenen betrokken is. Naarmate je meer leest, worden die netwerken sterker en jij dus slimmer.

Goedkoop entertainment

Een cinemabezoek, een etentje of een avondje cocktails drinken met de vriendinnen loopt al snel op op je bankrekening. Een boek lezen daarentegen, is vergeleken daarmee zeer goedkoop entertainment. Voor een paar euro’s schaf je je al een jaarabonnement in de plaatselijke bibliotheek aan. Tweedehandswinkels zijn ook altijd een goede plek om mooie boeken te kopen, vanbinnen en vanbuiten. Want de charme van een prachtig oud boek op je salontafel kan niemand ontkennen. En voor wie toch graag cocktailavondjes houdt: uit ervaring weten we dat die twee ook perfect samengaan.

Het maakt je empathischer

Heb je het gevoel dat iemand in je omgeving wat meer empathie mag tonen? Geef hem/haar een boek cadeau!

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die literaire fictie lezen – verhalen die het persoonlijke leven van personages verkennen – beter in staat zijn om de gevoelens en overtuigingen van anderen te begrijpen. Onderzoekers noemen dat vermogen de ’theory of mind’, een set van vaardigheden die essentieel zijn voor het opbouwen, navigeren en onderhouden van sociale relaties. The more you know...

Betere nachtrust

We startten met een giga voordeel en eindigen (de dag) ook met hetzelfde. Hoe vaak gebeurt het namelijk dat je met je gsm nog in de handen en TikTok nog draaiend in slaap valt? Het is geen verwijt, we zijn er allemaal weleens schuldig aan. Maar merk je ook dat je achteraf veel minder vast slaapt en misschien zelfs last hebt van nachtmerries? Dat is helemaal normaal, want het kunstmatige licht van je telefoon, of zelfs dat van je tv of tablet, verlaagt de productie van melatonine. Die stof zorgt er net voor dat je beter slaapt.

Als je in plaats daarvan een uur leest voor het slapengaan en alle elektronica aan de kant legt, ga je merken dat schaapjes tellen veel makkelijker gaat.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '