Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Victor Xok via Unsplash

De juiste voorbereiding is key!

Straks met de auto naar huis? 7 tips om slippen in de sneeuw te vermijden

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Reed jij vanmorgen heel vroeg naar het werk? Dan was de kans groot dat je weer door een vers sneeuwlaagje moest ploeteren. Helaas is het nu geen weekend meer en zit jij om 16u al zenuwachtig achter je bureau aan die rit terug naar huis te denken. Wil je dat slippen absoluut vermijden? Dan lees je maar beter snel deze zeven tips!

  1. Vertrekken in de sneeuw doe je best langzaam om elk risico op slippen te vermijden. Zet je wielen zo recht mogelijk zodat de kans op schuiven meteen beperkt wordt. Als je wielen toch beginnen te glijden, schakel dan een versnelling hoger (naar tweede in plaats van eerste versnelling).
  2. Vergeet ook zeker je cruise control niet uit te schakelen voor je vertrekt. Je riskeert namelijk dat hij veranderingen in de wegligging zoals sneeuw of wind niet detecteert waardoor je alsnog over de weg kan glijden. Zorg ervoor dat je voeling hebt met het wegdek en je voet zelf van het gaspedaal kan halen als dat nodig is.
  3. Rij aan een matige snelheid en blijf op veilige afstand van jouw voorligger. Ja, ook als je stilstaat aan een rood licht. Op besneeuwde wegen worden de remafstanden voor bestuurders met zomerbanden zelfs vermenigvuldigd met drie. Winterbanden zijn dus absoluut geen luxe.
  4. Voer geen bruuske manoeuvres uit, want die vergroten de kans op slippen: van plots optrekken tot last minute remmen. Moet je toch uitwijken of iemand voorbijsteken? Doe dat dan voorzichtig en vooral erg langzaam.
  5. Rij strooiwagens zeker en vast niet voorbij, maar beschouw ze net als een reddende engel. Hoe traag ze ook mogen rijden! Doordat jij in hun spoor kan rijden, verminder je net de kans op uitglijden.
  6. Matig je snelheid voor je een bocht neemt. Eenmaal in de bocht blijf je die snelheid best handhaven om de onevenwichtigheid van je auto te beperken.
  7. Rij je bergaf, probeer dan af te remmen op de motor in plaats van het rempedaal te gebruiken. Ook hier is het (meer dan ooit) belangrijk om op veilige afstand van je voorligger te blijven.


Verlies je toch de controle over je wagen? Probeer dan vooral rustig te blijven, te ontkoppelen en zachtjes wat bij te sturen. Staar je vooral niet blind op dat mogelijke obstakel voor je, maar blijf zoeken naar een mogelijke ontsnappingsroute.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '