Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Happy Guinea Pig Appreciation Day!

13 dingen die je nog niet wist over je geliefde cavia

Robine van Tilburg

Op 16 juli vieren we Guinea Pig Appreciation Day. Hoog tijd dus om jullie wat bij te leren over de cavia. Zo leer jij jouw favoriet viervoetertje nóg beter kennen.

Hij houdt van muziek


Een beetje gek misschien, maar cavia’s zijn gek op muziek. Probeer erachter te komen van wat voor muziek jouw cavia houdt, dan kan je hem ermee verwennen. Let wel op de decibels! Je zou niet willen dat je liefste knaagdier gehoorschade oploopt. Zijn kooitje naast je tv-toestel zetten is dus ook niet verstandig.

Je kan merken wanneer hij blij is


Wanneer je kleine viervoeter enkele keren op en neer springt, wil dat zeggen dat hij blij is. Hij zou het bijvoorbeeld ook doen wanneer je iets lief voor hem doet.

Hij is lactose-intolerant


Je mag je cavia absoluut geen lekkernijen geven die lactose bevatten. Zijn lijfje kan die stof namelijk niet afbreken. Geen melk, kaas en andere zuivelproducten in zijn mondje proppen, dus!

Schenk hem een vriendje of vriendinnetje


Cavia’s die alleen zijn, sterven sneller. Door die eenzaamheid zouden ze sneller ziektes krijgen en een stuk stressgevoeliger zijn. Hoe meer, hoe liever! Toch?

Er is een trucje om hem te doen gehoorzamen


Caviamama’s straffen hun kleintjes door aan de haren achteraan hun nek te trekken. Door die ‘sanctie’ na te bootsen kan je hem dus doen gehoorzamen.

Zijn roots liggen in Zuid-Amerika


Cavia’s zijn namelijk voornamelijk afkomstig van Peru, Argentinië en Colombia.

No hamsterradje allowed


Ook al ziet het er schattig uit, cavia’s houden niet van hamsterradjes. Het rad kan hen zelfs verwonden.

Stop je cavia niet in bad


Cavia’s houden niet van een natte vacht. Duw hem dus niet ongewild in bad. Enkel als hij vlooien heeft of hij héél erg vuil is van het ravotten, mag je hem wassen.

Gebruik nooit kattenbakvulling in zijn kooi


Het meeste kattengrit is zelfs levensgevaarlijk voor cavia’s omdat het ademhalingsproblemen veroorzaakt. Vers hooi is ideaal!

Hij heeft vitamine C nodig


Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken. Je moet het dus via zijn voeding aan hem geven. Als je veel hooi en een goed merk caviavoeding geeft, zit het al wel snor, maar zo nu en dan wat verse groenten en fruit doen hem zeker goed.

Cavia’s staan in heel wat landen op het menu


En daar willen we verder niks over kwijt. :'(

De oudste cavia ooit werd 15 jaar


Gemiddeld worden ze tussen de 5 en 7 jaar oud. Acht jaar is eerder een uitzondering. Maar de alleroudste was dus echt wel een bomma/bompa.

Hij eet soms zijn eigen keuteltjes op


En daar is helemaal niks mis mee! Hij doet het om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Rustig laten smullen dus.

[td_smart_list_end]

 

Bronnen: jumper.nl / Dier-en-natuur.infonu.nl / caviapret.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '