Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Vicky Bogaert

Inspiratie opdoen in het nieuwe boek 'De phonetograaf'.

10 handige tips om betere Instagramfoto’s te maken

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Vicky Bogaert heeft een passie voor foto’s maken en je zal haar dan ook zelden aantreffen zonder haar gsm in de hand. In haar boek ‘De phonetograaf’ leert ze je hoe je van je snapshots échte pareltjes maakt. Tijd om menig blogger jaloers te maken!


1. Ga steeds op zoek naar het licht, niet het licht aan het einde van de tunnel – haha – maar mooi daglicht dat je foto’s een warme kleur geeft. Gebruik je flits zo min mogelijk. Is het te donker en moet je hem toch gebruiken, hou er dan een papieren zakdoekje voor. Dat zwakt de sterkte van dat felle licht wat af.

2. Pas zelf je lichtmeting aan. Tik op je scherm tot je een zonnetje of het tekentje +/- ziet verschijnen. Schuif het naar boven om een lichtere foto te maken en naar beneden voor het omgekeerde effect. Deze kleine verandering kan al een wereld van verschil maken.

3. Gebruik voor selfies een afstandsbediening. Zo’n apparaatje kost niet veel geld en de kwaliteit van je foto’s zal stukken beter zijn dan een selfie gemaakt met je voorste lens.

4. Je kan ook extra lenzen kopen voor je gsm. Een tele- of macrolens om foto’s van dichterbij te maken, een fisheye voor het kerstbaleffect of een breedhoeklens voor een wijder beeld.

5. Zijn je foto’s vaak een beetje scheef? Zet je raster aan in je camera. Je krijgt drie horizontale en drie verticale lijnen te zien, waardoor je horizon voortaan altijd mooi recht zal staan.

6. Je foto’s achteraf bewerken is een must. Je hoeft daarvoor helemaal geen dure apps te installeren. VSCO en Snapseed zijn helemaal gratis en geven dat extra beetje vavavoom aan elk beeld. Storende elementen wegwerken, een leuk kleurtje, schaduwen lichter maken enzovoort worden kinderspel.

7. Speel met achtergronden, afstanden, licht, schaduwen en allerlei andere elementen die de omgeving je gewoon in de schoot werpt. Doe niet steeds hetzelfde en stap uit je comfortzone!

8. Werk met accessoires. Een leuke spiegel, een emmer en zelfs een speelgoedfiguurtje zijn allemaal toffe props die een originele twist geven aan een anders misschien saaie of doorsnee foto.

9. Maak je fotofilters zelf. Kleur een transparant blaadje roze of blauw en hou dat voor je lens. Zo heb je direct een speciale en unieke foto.

10. Als je producten fotografeert, werk dan met een vaste flat lay. Dat kan een wit stuk papier zijn, een marmeren plaat of een schapenvelletje waar je telkens je spullen op uitstalt om ze van bovenaf te fotograferen.

Meer tips en mooie voorbeelden kan je vinden in het boek ‘De phonetograaf’, voor € 21,99 te koop in de boekwinkel. Succes!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '