https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home celebs Ook andere actrices scharen zich achter Scarlett Johansson: ‘Emma Stone overweegt haar...

Ook andere actrices scharen zich achter Scarlett Johansson: ‘Emma Stone overweegt haar opties’

Johansson liet vorige week weten dat ze Disney aanklaagt wegens contractbreuk.

Scarlett Johansson disney
© Disney

Vorige week liet Scarlett Johansson weten dat ze Disney wil aanklagen wegens contractbreuk. De ‘Black Widow’-actrice krijgt nu bijval van heel wat andere collega’s die in hetzelfde schuitje zitten.

Dat Scarlett Johansson (36) geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, bewijst ze als Natasha Romanoff in haar allerlaatste film ‘Black Widow’. Maar ook in het echte leven bijt de actrice van zich af als dat nodig is, zo blijkt. De Marvelfilm waarin ze de hoofdrol speelt werd op 7 juli gereleased in de filmzalen, en wordt sinds vorige week ook op Disney+ met VIP-toegang aangeboden. En daar wringt het schoentje.

Emma Stone

Volgens verschillende bronnen wordt er in Johanssons contract een exclusieve release in de filmzalen beloofd, maar omdat de film amper twee weken na de première al op Disney+ te zien was, zou ze zo’n vijftig miljoen dollar mislopen zijn. En dat is dan ook meteen de reden waarom de actrice Disney wil aanklagen. Een woordvoerder van Disney reageerde al op de klacht: ‘De rechtszaak is vooral triest en verontrustend. Ze krijgt al een loon van 17 miljoen euro en is ruimschoots gecompenseerd voor de première op de streamingdienst. Het is jammer dat Scarlett weinig begrip heeft voor de huidige omstandigheden.’ Die uitspraak deed de bal helemaal aan het rollen, want Johanssons manager liet op zijn beurt weten dat hij het ‘schandalig’ vindt dat Disney haar loon bekendmaakte.

En hij is niet de enige die zich achter Scarlett Johansson schaart. Haar advocaat Matthew Belloni voorspelde aan Mail Online al dat ze een voorbeeld zal zijn voor andere acteurs, en dat blijkt nu ook het geval. Ook ‘Cruella’ werd in de Verenigde Staten meteen zowel in de bioscoop als op Disney+ gelanceerd. Emma Stone, die de hoofdrol speelt in de film, zou nu actie willen ondernemen. ‘Emma weegt haar opties af‘, liet haar advocaat aan Amerikaanse media weten.

Emily Blunt en Gerard Butler

Naast Disney worden nu ook andere streamingdiensten en productiehuizen met de vinger gewezen. Ook Emily Blunt overweegt om naar de rechter te stappen omdat Paramount haar horrorfilm ‘A Quiet Place Part II’ eerder dan afgesproken uitbracht op Paramount+. Gerard Butler kondigde afgelopen vrijdag dan weer aan dat hij Millennium Media zal aanklagen omdat het hem nog meer dan 10 miljoen dollar verschuldigd is. Christopher Nolan liet intussen weten dat hij een dergelijke clash had zien aankomen. Hij had in het verleden al kritiek op Warner Bros toen de filmstudio aankondigde dat het films ook meteen zou releasen via HBO Max.

Wanneer Johanssons rechtszaak tegen Disney precies zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat actrice inderdaad een voorbeeld is voor collega’s die in het verleden niet (openlijk) van zich durfden laten horen. Kortom: to be continued.

Lees ook: