Home celebs Controverse in Hollywood: ‘Michelle Williams verdiende minder dan 1% van loon collega...

Controverse in Hollywood: ‘Michelle Williams verdiende minder dan 1% van loon collega Mark Wahlberg’

Williams en Wahlberg zijn momenteel samen te zien in 'All the Money in the World'.

Michelle Williams en Mark Wahlberg zijn sinds december samen te zien in de film ‘All the money in the world’. In een artikel van USA Today staat te lezen dat Williams voor een aantal extra opnamedagen slechts 1.000 dollar opstreek, terwijl medespeler Mark Wahlberg een slordige 1,5 miljoen dollar op zijn rekening kreeg. Het zoveelste hoofdstuk in het verhaal over genderongelijkheid en de enorme loonkloof in Hollywood.

Extra opnamedagen

Aanvankelijk speelde Kevin Spacey mee in ‘All the money in the world’, een film over de ontvoering van een tienerjongen door een georganiseerde misdaadorganisatie. Maar nadat Spacey beschuldigd werd van aanranding, seksuele intimidatie en pedofilie, besloot regisseur Ridley Scott alle scènes met de acteur in de vuilbak te gooien en ze opnieuw op te nemen met een andere acteur, Christoper Plummer.

Omdat extra opnamedagen onnoemelijk veel kosten, zouden hoofdrolspelers Michelle Williams en Mark Wahlberg de toegeving hebben gedaan de heropnames gratis te doen. Maar dat blijkt nu allesbehalve het geval te zijn. Volgens USA Today onderhandelde Wahlberg toch nog over een loon voor de extra dagen en bekwam hij dat hij zo’n anderhalf miljoen dollar betaald werd. Williams zou niet op de hoogte gebracht zijn van die verandering en kreeg enkel een kleine kostenvergoeding van tachtig dollar per dag, wat uitkwam op minder dan duizend dollar in totaal. Nog geen procent van Wahlbergs vergoeding, dus.

The Washington Post legt andere cijfers voor, maar de ongelijkheid tussen Williams en Wahlberg blijft ook in hun verhaal flagrant. Volgens hen gaat het over meer dan 2 miljoen dollar voor de acteur tegenover een paar honderdduizend of minder voor Williams.

Loonkloof Hollywood

Het verschil tussen de vergoedingen van Williams en Wahlberg is ongetwijfeld deels gelegen aan de onderhandelingen die beide acteurs hielden. Terwijl Mark Wahlbergs team ervoor bekendstaat hard te onderhandelen over geld, stelde Williams zich onmiddellijk flexibel en bereidwillig op wanneer er sprake was van nieuwe opnames. ‘Ik heb gezegd dat ze m’n salaris mochten hebben, mijn vakantiedagen, wat dan ook. Omdat ik het zo apprecieerde dat ze deze moeite deden’, zei de actrice daarover in een interview.

Maar het valt niet te ontkennen dat hier ook sprake is van genderongelijkheid. De voorbije jaren kwam verschillende gevallen van seksisme in de film- en televisiewereld op vlak van vergoeding naar boven, onder andere dankzij een essay van Jennifer Lawrence waarin ze schreef hoe boos ze was toen ze besefte dat haar mannelijke collega’s veel meer verdienden dan zij. ‘House of Cards’-actrice Robin Wright ging een stap verder en eiste vlakaf dat ze evenveel zou krijgen als haar collega Kevin Spacey. Nu blijkt dat de strijd voor gelijk loon in Hollywood nog lang niet gestreden is.

Meer nieuws: