Home Body & Mind UH-OH: neusspray wordt vanaf 1 januari maar liefst 9 x duurder

UH-OH: neusspray wordt vanaf 1 januari maar liefst 9 x duurder

Dat wordt snotteren!

Niets zaliger dan een vervelende verstopte neus te lijf gaan met een neusspray, vinden velen. Maar daar zal vanaf 1 januari 2017 verandering in komen. Vanaf dan wordt een neusspray namelijk een pak duurder.

Je zal binnenkort geen voorschrift meer nodig hebben voor neussprays zoals Nasonex, Avamys en Flixonase Aqua. De ontstekingsremmende neussprays worden vanaf de start van het nieuwe jaar dan ook niet meer terugbetaald. Daardoor worden ze opeens negen maal duurder voor de consument. Voor een neusspray van Nasonex zal je in plaats van € 1,05 vanaf 1 januari € 9,45 moeten neertellen. Nou.

Besparingen

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block neemt het aantal voorgeschreven neussprays jaarijks met 90.000 toe. In 2014 werd er een monsteraantal van bijna 2 miljoen neussprays verkocht. Ze niet meer terugbetalen, zou de staatskas een 15,3 miljoen euro opleveren.

Je slijmvliezen raken er zo aan gewend dat je neus constant verstopt blijft, tenzij je de spray gebruikt.

Verslavende alternatieven

Het niet meer terugbetalen van neussprays, zou misschien wel goed zijn voor de staatskas, maar kan nefast zijn voor de volksgezondheid volgens dokter Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen. Goedkopere neussprays zoals Otrivine en Nasa Rhinathiol die momenteel al vrij te verkrijgen zijn, werken op lange termijn namelijk verslavend. De sprays die binnenkort niet meer terugbetaald worden, zijn volgens woordvoerder Jan Depoorter daarentegen degelijke producten die goed en niet verslavend werken.

Meer nieuws vind je hier.

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.