Home Body & Mind ONDERZOEK: je hoeft toch niet per se alcohol te schrappen als je...

ONDERZOEK: je hoeft toch niet per se alcohol te schrappen als je op dieet bent

Shutterstock
Beste nieuws van de dag: volgens onderzoek zou je je favoriete wijntje toch niet volledig hoeven schrappen als je je gewicht wil behouden of zelfs wat probeert te verliezen. A-men!

Het onderzoek naar het effect van alcohol op lichaamsgewicht werd gedaan door de New York Times. En daaruit blijkt dus dat af en toe een glaasje geen effect heeft op het gewicht of de tailleomtrek bij vrouwen.

'A glass a day…'

Meer nog: licht tot matig alcoholgebruik zou zelfs gelinkt kunnen worden aan een lager lichaamsgewicht. Qué? Mensen die dus af en toe een wijntje (of jouw go-to drankje) nuttigen, zouden volgens het onderzoek gezonder eten en meer bewegen dan bingedrinkers en geheelonthouders. Moraal van het verhaal: dat ene glas bij het eten zal je lichaam dus niet meteen verpesten.

Wat niet wil zeggen dat je nu volle bak in de cocktails moet vliegen. Het onderzoek keurt  overmatig alcoholgebruik nog steeds af en raadt aan je glas niet meer dan één keer per dag te vullen. Maar alcohol blijft calorieën bevatten, dus een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn daarbij belangrijk, of course. Verder geeft het onderzoek ook nog mee dat alcohol een 'ontremmend' effect kan hebben en mensen kan stimuleren om meer te eten wanneer dat voedsel meteen beschikbaar is. En die extra calorieën worden wel opgeslagen als vet.

Self-monitoring

Conclusie: iedereen is anders en het effect van alcohol op het lichaam kan verschillen van persoon tot persoon. Belangrijkste ingrediënt is self-monitoring: jezelf regelmatig wegen (zelfs dagelijks, op hetzelfde tijdstip in onder dezelfde omstandigheden). Als je een matige drinker bent en je gewicht neemt toe, probeer dan een keer minder alcohol te drinken of helemaal geen voor een paar maanden en kijk wat dat met je lichaam doet.

Bron: New York Times en Cosmopolitan

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.