Home Body & Mind Miss Perfect, OPGELET: ‘Perfectionisme schaadt uw gezondheid’

Miss Perfect, OPGELET: ‘Perfectionisme schaadt uw gezondheid’

'Ik moest mij concentreren om te blijven ademen. Ik was achtentwintig en wist zeker dat ik zou sterven.'

Je houdt van controle en doet de dingen graag goed, heel goed zelfs. Het kleinste foutje is jouw grootste nachtmerrie. Herkenbaar? Dan ben jij een perfectionist. Lees verder! Dit artikel kan belangrijk zijn voor jou.

Auteur: Tine Trappers

Ilse: 'Het gebeurde op een nacht. Badend in het zweet en snakkend naar adem werd ik wakker. Mijn hart klopte veel te snel, ik had geen gevoel meer in mijn handen, mijn achterhoofd voelde raar aan en ik moest mij concentreren om te blijven ademen. Ik was achtentwintig en wist zeker dat ik zou sterven.

Mijn vriend bracht me onmiddellijk naar het ziekenhuis. Na een paar onderzoeken bleek er lichamelijk niets mis te zijn. De diagnose: hyperventilatie. Toen ik vroeg hoe ik dat had gekregen, antwoordde de dokter: "Waarschijnlijk komt het door verhoogde stress en een drang naar perfectie."

Mijn hart klopte veel te snel, ik had geen gevoel meer in mijn handen, mijn achterhoofd voelde raar aan en ik moest mij concentreren om te blijven ademen. Ik was achtentwintig en wist zeker dat ik zou sterven.

Ik wist niet wat ik hoorde: ik deed de dingen graag goed en had graag alles onder controle, maar ik wist helemaal niet dat dat zo ongezond was. Ik had een boeiende job waarin ik veel energie stopte, een huis dat altijd opgeruimd was en bijna elke avond iets te doen omdat ik geen ‘nee’ durfde te zeggen. Maar was dat dan zo belastend?'

Het verhaal van lezeres Ilse is het verhaal van duizenden andere vrouwen. We willen het allemaal toch zo goed doen: de perfecte werknemer zijn, de perfecte vriendin, de perfecte moeder, de perfecte ‘alles’. Maar is dat nu zo erg? Wat is er mis met een beetje ambitie, met de wil om uit te blinken?