Home Body & Mind Ik heb een panische angst voor insecten!

Ik heb een panische angst voor insecten!

Psycho | Angsten

Ik geraak in paniek van insecten. Niet alleen van vieze spinnen. Ook van mieren krijg ik angstrillingen. Ook van een mug word ik hysterisch. Ik durf niet naar zuiderse landen op reis. Wanneer ik in een tijdschrift een blad omdraai en er staat een foto van een insect op, dan begin ik te krijsen. Kan ik hier nog van af geraken? Het is vreselijk als je in de zomer liever op je kamer zit dan in de tuin!

Je bent zeker niet de enige die last heeft van een insecten- of spinnenfobie. Ongeveer 50% van de vrouwen en 10% van de mannen zou minstens een lichte tot matige spinnenfobie hebben. Niet iedereen moet daarvoor in behandeling. Jouw fobie is echter zodanig erg dat ze je een groot deel van je leven ontneemt.

Pas op met ‘oplossingen’ die je op het internet worden aangeboden en beweren dat ze je in één uur van je fobie afhelpen. De methode die op basis van wetenschappelijk onderzoek als de meest effectieve wordt beschouwd, is een “exposure-behandeling”. Zulke behandeling kan je volgen bij een gedragstherapeut, een specialist op het gebied van angsten en fobieën. Naast voldoende uitleg over angst houdt de behandeling er hoofdzakelijk in dat je stapsgewijs leert de insecten en spinnen niet meer te vermijden. Je wordt gestimuleerd je angst te voelen en verdragen, zodat die steeds zal dalen en je minder en minder last krijgt van je angst. Je gaat hiermee door tot het moment waarop je leven niet meer beheerst en beperkt wordt door je angst. Afhankelijk van de ernst van je fobie, mag je rekenen op een behandeling van ongeveer 5 à 10 sessies. Een gedragstherapeut vind je via www.vvgt.be, de website van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie.

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.