Home Body & Mind Het gevaar van gezond eten

Het gevaar van gezond eten

Corbis
Fruit en groente eten, dat verdient een 10/10. Geraffineerde suiker, boter, charcuterie, palmolie en rood vlees vermijden is ook super… Zolang je bepaalde grenzen maar niet overschrijdt.

Die grens heet orthorexia. Dat is een ziekte, of liever een eetstoornis, net als anorexia. In deze tijd waarin de markt van gezonde, bio- en seizoensproducten boomt, komt het steeds vaker voor. Mensen met orthorexia zijn obsessief bezig met gezonde voeding. En nu zeggen jullie natuurlijk in koor: 'Euh? En wat is het probleem?'

Wat ís het probleem eigenlijk?

Mensen met anorexia zijn geobsedeerd door hoeveel ze eten, mensen met orthorexia door de kwaliteit van wat ze eten. Voor hen staat gezond eten gelijk aan voor jezelf zorgen. En slecht eten is je lichaam in gevaar brengen. Zo verliezen deze patiënten het aspect genieten totaal uit het oog. Ze beschouwen pizza, hamburgers, donuts – kortom, zowat alles waar je zo ongelooflijk van kan genieten – als vergif, zodat eten een bron van stress wordt. De patiënt begint zich te isoleren, zegt etentjes met vrienden af en brengt zelfs zijn Tupperwarepotje mee op restaurant. Klinkt niet gezond, hè?

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.