Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Endometriose en PCOS: vrouwenziekten die dokters niet vaak ontdekken

 
 
Alhoewel maar liefst 20% van de vrouwen lijdt aan endometriose of polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), kan het jaren duren vooraleer je gediagnosticeerd wordt. Als jij of iemand die je kent last heeft van onverklaarbare symptomen, is dit een must read. Wij zetten de symptomen op een rijtje.

 

PCOS

PCOS is een hormonale stoornis waarbij 'mannelijke' hormonen als testosteron de eisprong verstoren. De eerste symptomen, zoals acne en onregelmatige menstruatie, duiken op tijdens de tienerjaren, zodat ze vaak worden toegeschreven aan de puberteit. Dokters 'behandelen' die symptomen dan vaak door de pil voor te schrijven. Dat heeft als gevolg dat die vrouwen niet beseffen dat hun menstruatie nog altijd onregelmatig is, tot ze tien à vijftien jaar later stoppen met de pil en zwanger proberen te geraken, zonder succes.

 

Een ander symptoom is gewichtstoename, maar ook dat wordt vaak van tafel geveegd door dokters die ervan uitgaan dat de vrouwen gewoon niet beseffen dat ze te veel of te ongezond eten.

 

En om het nog wat ingewikkelder te maken, hoef je ook niet alle symptomen te hebben om de aandoening te hebben. Bovendien zijn er ook nog eens symptomen die er op het eerste gezicht niets mee te maken lijken te hebben, zoals haarverlies of fibromen (ziet er een beetje uit als moedervlekjes).

 

Dus: vertel je dokter alles, hoe stom of futiel het ook lijkt. En als je geen gehoor krijgt, ga dan naar een andere dokter of een hormonenspecialist. Het is in elk geval belangrijk dat je volhoudt, want PCOS kan onvruchtbaarheid, diabetes en zelfs hartproblemen veroorzaken. Maar er is ook goed nieuws: PCOS is erg goed te behandelen, zelfs in die mate dat veel vrouwen er toch in slagen om zwanger te worden.

 

Endometriose

Bij endometriose groeit het weefsel dat de binnenwand van de baarmoeder vormt aan de buitenkant, en soms verspreidt het zich zelfs naar andere organen. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom endometriose dokters op het verkeerde been zet. Een vrouw kan veel symptomen hebben zoals erg pijnlijke menstruatiekrampen of pijn bij penetratie, maar als ze dan onderzocht wordt, is er niets te zien. Endometriose kan dan ook alleen gediagnosticeerd worden via een kijkoperatie.

 

Ook hier is het belangrijk dat je je dokter kan overtuigen van de ernst van je klachten, zodat je je diagnose zo snel mogelijk krijgt. Vertel je dokter ook over de 'beschamende' symptomen, zoals felle diarree, darmkrampen en pijn tijdens het vrijen. Minimaliseer de symptomen ook niet, als je echt ondraaglijke krampen hebt, zég dat dan ook zo, anders zal de dokter zeggen dat dat normaal is tijdens je menstruatie.

Veel vrouwen met endometriose slagen er toch in om zwanger te geraken, dus zoek nu meteen hulp.

 

De checklist: komen deze symptomen je bekend voor?

Zo ja: niet weglopen, maar je gynaecoloog bellen. Wees eerlijk en minimaliseer je problemen niet!

 

PCOS-symptomen

– Onregelmatige menstruatie

– Acne

– Haargroei in het gezicht

– Haarverlies op je hoofd

– Hardnekkige gewichtstoename

– Huidverkleuring en fibromen

 

Endometriose-symptomen

– Zware menstruatiekrampen die soms langer dan twee dagen duren

– Hevige, klonterige menstruatiebloeding

– Diarree of andere verteringsproblemen tijdens de menstruatie

– Pijn tijdens het vrijen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '