Home Body & Mind Dit zijn de effecten van een stuk pizza op je lichaam

Dit zijn de effecten van een stuk pizza op je lichaam

Pizzaatje, iemand?

corbis
Iedereen werkt wel eens graag een lekkere pizza naar binnen. Het liefst nog de meest rijkelijk belegde stukken waar het vet vanaf druipt. Ergens op een heel ver verdrongen plekje in ons hoofd weten we ook wel dat een pizza niet de meest ideale vulling voor onze maag is. Maar wat doet een stuk pizza nu exact met ons lichaam?

Na de eerste hap

Euforie! Vlak na de eerste hap ben je het gelukkigst. Het pleziercentrum in je hersenen wordt geactiveerd. De enorme hoeveelheden aan koolhydraten die pizza's bevatten, zet je lichaam om in suikers.

Na 10 minuten

Je buik voelt opgeblazen. Dit komt doordat je lichaam de pizza verteert, maar overgebleven gassen gaat vrijlaten, zeker als je zeer snel of te veel van de pizza at. Wat meestal wel het geval is bij ons, confession!

Na 15 minuten

Je bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor het hormoon leptine ook gaat stijgen. Dit hormoon 'vertelt' je dat je moet stoppen met eten. Ain't gonna happen. Als je toch koppig blijft eten, zullen je cellen de brandstof afweren en zullen deze in je lever terecht komen. Hier worden ze omgezet in vet.

Na 30 minuten

Je voelt je voldaan. Het vetgehalte in je bloed stijgt. Personen die zeer vaak ongezonde vetten consumeren, hebben hierdoor meer kans op verstopping van de aders.

Na 45 minuten

Je bloeddruk stijgt tijdelijk, waardoor de kans op bloedklonters stijgt voor personen met een hartafwijking. Het gehalte aan leptine in je bloed is momenteel zo hoog, dat je normaliter niet eens nog zin zou mogen hebben in een dessertje. Je energiepeil is optimaal.

Na 3 uur

Je bloedsuikerspiegel is weer min of meer normaal. Het hongerhormoon ghreline steekt weer de kop op waardoor de kans bestaat dat je weer een hongerke krijgt. Nu eet je beest een minder vettige snack of maaltijd.

Nog later

In normale omstandigheden, zou een stuk pizza nooit sterfelijk kunnen zijn. Goed nieuws, dus. Pizza partaaaay!!

pizza

© Giphy

Dit zijn de onverwachte effecten van een Big Mac op je lichaam.