Home Body & Mind EIN-DE-LIJK: bezoek aan psycholoog wordt terugbetaald vanaf eind 2018

EIN-DE-LIJK: bezoek aan psycholoog wordt terugbetaald vanaf eind 2018

Eén derde van de Belgen kampt met psychische problemen. Eén op tien slikt antidepressiva.

psycholoog
Shutterstock

Mensen met matige psychische problemen krijgen vanaf eind volgend jaar een bezoek aan de psycholoog terugbetaald. Op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakt de federale regering daarvoor zo’n 22,5 miljoen euro vrij.

Afgelopen nacht sloot de federale regering een akkoord af over de begroting waarin ook enkele sociale maatregelen werden opgenomen. Een daarvan is de goedkeuring van de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog, een initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Wanneer je vandaag een psycholoog raadpleegt, komt het ziekenfonds niet tussen en betaal je dus de volle pot. Zo’n bezoek kost algauw 50 euro.

22,5 miljoen euro extra voor matige psychische problemen

Op vraag van De Block wist de federale regering 22,5 miljoen euro vrij te maken. Dat budget zal worden gebruikt voor de terugbetaling van kortdurende behandelingen voor mensen met matige psychische problemen, op voorwaarde dat de klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog in kwestie door de overheid wordt erkend. Het is nog niet geweten hoeveel het remgeld zal bedragen en of de patiënt eerst langs zijn huisarts moet passeren voor een doorverwijzing.

We maken psychologische hulp toegankelijker en op die manier vermijden we dat bepaalde problemen escaleren.

De Block is alvast erg tevreden met de historische doorbraak. ‘Door te voorzien in psychologische zorg in de eerste lijn, zullen mensen die nu soms jaren moeten wachten op hulp sneller een behandeling krijgen’, aldus de minister. ‘We maken psychologische hulp toegankelijker en op die manier vermijden we dat bepaalde problemen escaleren.’

1 op 10 Belgen aan de antidepressiva

In België kampt een op drie met psychische problemen. Bovendien slikt bijna een op de tien Belgen (of 1,2 miljoen mensen) minstens één keer per jaar antidepressiva. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv, die vorig jaar werden gepubliceerd in De Tijd.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.