Home Body & Mind SHOCKING: helft eerstejaarsstudenten heeft psychische klachten

SHOCKING: helft eerstejaarsstudenten heeft psychische klachten

1 op 10 dacht zelfs al aan zelfdoding.

Belga
De helft van de eerstejaarsstudenten aan de KU Leuven geeft aan psychische klachten te hebben. 1 op 20 heeft matige tot ernstige psychische problemen, zoals depressie, een eetstoornis of een alcoholverslaving. Dat blijkt uit onderzoek van professor Ronny Bruffaerts in de onderzoeksgroep psychiatrie.

Die psychische klachten hebben een invloed op de studeerprestaties. Zo hebben studenten met psychologische problemen tot twee keer meer kans om hun studie halverwege stop te zetten, zonder diploma. Verder vormen ze een risicogroep voor zelfmoord. Zelfdoding is op verkeersongevallen na de meest voorkomende doodsoorzaak bij 18- tot 24-jarigen.

Studenten vormen dus een risicogroep voor psychische klachten, al hebben leeftijdsgenoten die niet studeren, een iets groter risico.‘Net als de puberteit is de studententijd een overgangsperiode die altijd een beetje gepaard gaat met veranderingen op emotioneel vlak’, vertelt professor Bruffaerts aan studentenblad Veto.

'De studententijd betekent meer zelfstandigheid, nieuwe sociale en intellectuele uitdagingen en veel mogelijkheden. Je moet dus in een relatief korte periode je plaats vinden in een nieuwe omgeving, en dat is niet altijd makkelijk.'

Bron: Veto

Wie vragen heeft omtrent zelfdoding, kan terecht op zelfmoord1813.be, of op het telefoonnummer 1813.

Lees ook: