Home Body & Mind 9 verrassende weetjes over je borsten

9 verrassende weetjes over je borsten

Corbis
Hoeveel weten we eigenlijk echt over onze borsten? Wist je bijvoorbeeld dat we de enige vrouwelijke dieren zijn die ook volle borsten hebben wanneer we niet zwanger zijn? Best speciaal, toch? Onze twins zijn niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. 

1.  Ze zien er zwaarder uit dan ze zijn

Natuurlijk is het een extra gewicht en grote boobs kunnen inderdaad de oorzaak zijn van rugklachten. Toch lijken borsten vaak zwaarder dan ze eigenlijk zijn. Naargelang hun grootte valt het gewicht eigenlijk nog best mee, zéker als je even stilstaat bij het feit dat je borsten bestaan uit: vet, zenuwcellen, bloedvaten, borstweefsel én verbindingsweefsel. 

2. De grootte verandert élke maand

De grootte van je borsten verandert élke maand. Het scheelt natuurlijk geen hele cupmaat, mààr door de hormonenschommelingen tijdens je eiersprong en je maandstonden kunnen je borsten gedurende die periode al eens meer gezwollen zijn en zelfs jeuken

3. Hoe je slaapt is very important 

Uit onderzoek is gebleken dat de vorm van je borsten kan veranderen afhankelijk van je slaaphouding. Geregeld op je buik slapen is niet goed voor je borsten, omdat ze tegen de matras gedrukt worden. Ook op je zij slapen, kan je beter vermijden, omdat je ligamenten daardoor onnodig zouden rekken. Het beste wat je kan doen, is op je rug slapen, maar dat is niet altijd even comfortabel

4. Borsten worden steeds zwaarder

Als je ouder wordt, neemt het aantal klieren en de hoeveelheid collageen in je borsten sterk af. Het wordt vervangen door ander zwaarder weefsel, wat gevoeliger is voor de zwaartekracht. Het is dus geen fabeltje: de zwaartekracht is mee de oorzaak van hangborsten. We kunnen het proces niet tegengaan, maar wel vertragen door de juiste beha te dragen.  

5. Roken beschadigt je borsten 

Nog een reden om onmiddellijk te stoppen met roken. Het goedje is niet alleen slecht voor je huid en longen, maar je krijgt er ook veel sneller hangborsten van. Veelvuldig roken zorgt ervoor dat het eiwit elastine sterk afneemt. Elastine is niet alleen essentieel voor een jeugdige huid, maar staat ook in voor de natuurlijke ondersteuning van de borsten. 

6.  Ze kunnen blijven groeien

Je borsten kunnen ook na je puberteit nog enkele jaren blijven groeien. Ben je een twintiger en had je jouw girls liever wat groter gezien? Je wacht beter nog enkele jaartjes, wie weet helpt de natuur je een handje en is een zware ingreep niet onmiddellijk nodig. Na je 25e is de kans echter klein dat je borsten nog verder groeien. Tenzij je zwanger wordt natuurlijk. 

7. Je linkerborst is probablygroter

Niemand is perfect symmetrisch. Het is dus helemaal niet abnormaal als je ene borst wat groter is dan de andere of als je tepels niet helemaal dezelfde vorm of grootte hebben. Net zoals het niet opvalt dat de twee gezichtshelften asymmetrisch zijn, valt het ook bij je borsten hard niet op. Bij zo'n 65% van de vrouwen zou de linkerborst iets groter zijn, omdat die meer weefsel zou bevatten. 

8. Ook achter je tepels gaan interessante geheimen schuil

Zo bestaan er acht soorten tepels en maar liefst 6% van de vrouwen heeft een derde tepel. Schaam je je voor die paar haartjes op je tepels? Don't worry, je bent zeker niet de enige. Hou je vast, er is meer! Tepelorgasmes zijn géén fabeltje. Als je tepels gestimuleerd worden, komt er oxytocine vrij, wat leidt tot een orgasme. Last but not least: tijdens een zwangerschap kunnen je tepels – door de hormonen – van kleur veranderen.

9. Happy & free

Het is wetenschappelijk bewezen én uit persoonlijke ervaring hadden we eigenlijk al wel een vermoeden. Niets maakt je borsten gelukkiger dan ze op het einde van een zware werkdag verlossen uit de wurggreep van je BH

Lees meer : 

Weet je niet goed welke behamaat je hebt? VIDEO: hoe meet je zelf je behamaat op? Last van cellulitis? Flair test uit:  anticellulitisbehandeling CelluLess Zwanger? Dan herken je zonder twijfel deze pregnant girl problems

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.