Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga Image

Haal nú je rijbewijs! Binnenkort wordt het examen heel wat moeilijker

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online
Het is altijd wel pis of kak met de regels rond rijbewijzen. Al jaren zit men te 'dreigen' met een verstrenging van het praktisch rijexamen. En nu is het eindelijk zover. De regels verstrengen en de meest absurde regel ooit die er al sinds 2014 voor zorgt dat je drie jaar lang geen wagen mag aanraken als je je voorlopig rijbewijs laat vervallen, vervalt. Goed nieuws? Nou.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil met de hervorming in 2017 beginnende chauffeurs beter voorbereiden op het verkeer. 'Hoe meer rij-ervaring, hoe minder risico's', klinkt het bij de minister. Je hoort ons al aankomen... vanaf 1 juni 2017 wordt het praktische rijexamen aanzienlijk moeilijker dan voorheen. Als je nog met de vingers in de neus wilt slagen voor je rijexamen, kan je dus best niet meer te lang wachten.

 

Met een moeilijker examen investeren beginnende chauffeurs in hun eigen verkeersveiligheid en in die van anderen.

 

Moeilijker praktijkexamen

 

De twee vaste manoeuvres 'keren in een smalle straat' en 'parkeren in een voertuig' krijgen er vanaf 1 juni 2017 maar liefst vier vriendjes bij: ‘in rechte lijn achteruitrijden’, ‘evenwijdig ten opzichte van de weg links parkeren tussen twee voertuigen’, ‘loodrecht ten opzichte van de weg vooruit in een vak parkeren’ en ‘loodrecht ten opzichte van de weg achteruit in een vak parkeren’. De examinator zal een lootje trekken om te bepalen welke twee manoeuvres van de zes jij zal moeten uitvoeren.

 

Daarenboven zal je tijdens je examen zelfstandig aan de hand van een GPS een bestemming moeten bereiken én er zal extra toegezien worden of je gevaren op de weg herkent.

 

Drie jaar durende wachttijd verdwijnt

 

Als je er momenteel al een aanzienlijk deel van je drie jaar durende wachttijd op hebt zitten omdat je ooit (ergens tussen 2014 en 2017) je voorlopig rijbewijs liet vervallen, hebben we teleurstellend nieuws. De nieuwe regels gaan namelijk pas in op 1 juni 2017, wat voor mijn allerliefste lotgenoten wil zeggen dat we vanaf 1 juni 2017 ons rijbewijs weer mogen halen, maar dat het dan ook een pak moeilijker zal zijn.

 

Voor zij die wel wat leedvermaak kunnen smaken... Hier is een kleine anekdote om het hele verhaal (met een extreem voorbeeld) nóg wat leuker te maken:

 

Ik (Robine) liet mijn voorlopig rijbewijs vervallen op 9 juni 2014, zo'n drie maanden nadat de regel van de wachttijd inging. Mijn liefste mama dacht een geniaal plan te hebben en wou me nét voor mijn voorlopig rijbewijs zou vervallen, mijn theoretisch examen opnieuw laten doen. Zo zou ik toch nog drie jaar een voorlopig rijbewijs op zak hebben, dacht zij. Maar dat is – je kan het al wel raden – helaas grandioos mislukt. Een 57/60 rijker en 15 euro armer, verliet ik het examengebouw... zonder voorlopig rijbewijs. Vanaf 9 juli 2017 zou ik weer in de auto mogen, maar tegen dan zou ook mijn theoretisch examen weer vernieuwd moeten worden. De klucht is dus dat ik volgend jaar exact één week de tijd heb om te oefenen én te slagen voor mijn praktisch rijexamen... of ik moet een week later voor een derde keer slagen voor mijn theoretisch examen. En daarbovenop zullen vanaf 1 juni 2017 de praktijkexamens ook nog eens verstrengen. Nou...

 

En, liefste lotgenoten, zij die al een rijbewijs op zak hebben, vermaken zich vast kostelijk met onze helse lijdensweg.

via GIPHY

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '