Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Style du monde

Start to save!

7 efficiënte tips om geld uit te sparen in de (dure) stad

City girls weten dat er meer pro's dan cons zijn aan wonen in een stad. Er is maar één groot nadeel: big city life comes with a price. Door al die etenjes, de dure huur en het overmatige shoppen staat er minder geld op je bankrekening dan je gehoopt had. Tijd om dat even recht te trekken.

De heilige drievuldigheid

Verdeel je uitgaven in 3 categorieën: de essentie: wat je nodig hebt om te leven (70%), het appeltje voor de dorst: sparen voor de toekomst (15%), de extra's: voor etentjes, vakanties en ander entertainment (15%). Gebruik een budgetapp om te zien waaraan jij je geld elke maand uitgeeft. Het is vrij confronterend om zwart op wit te zien hoeveel van jouw geld er naar Zara of cavaatjes op café gaat.

 

Temptation

Een stad is zoals Temptation Island: overal loert de verleiding. Shoppen, een concert meepikken, op café gaan, uit eten gaan... Neem eens een pauze in je sociale kalender gedurende één maand om je bankrekening weer in balans te brengen. Eén maand gewoon jij en de televisie (of een goed boek) en alle restjes uit de koelkast opeten. Ga 's ochtends niet langs Starbucks maar neem je eigen thermos mee. Smeer zelf je boterhammen en koop geen smoskes. Doe thuis een movie night in plaats van naar de bioscoop te gaan. Inviteer vrienden voor een etentje bij je thuis en ga niet op restaurant. Te asociaal voor jou? Las dan één dag per week een no spending-dag in. Probeer op die dag zo weinig mogelijk (of nooit) je bankkaart te gebruiken.

 

Dagelijkse kost

Stadsmensen gaan vaak uit eten. Dat is gewoon zo. En onder 'uit eten gaan' verstaan we ook frietjes van de frituur, pizza bestellen of sushi afhalen. In een stad openen elke maand ook zo veel nieuwe hotspots die je wil uitproberen. En het is natuurlijk gewoon leuk om de afwas niet te hoeven doen. Want ah neen, in jouw kleine appartementje staat er geen afwasmachine natuurlijk. Maar we hoeven het je niet te vertellen: dat kost handenvol geld. Probeer thuis zelf te koken en maak er iets leuks van. Dat is goed voor je portemonnee en je taille.

 

Bye big spender!

Terwijl jij je innerlijke big spender temt, kan je eindelijk eens werk maken van je schulden. Betaal die vriendin eindelijk eens terug en breng je facturen in orde.

 

Op dieet

Een financieel dieet is zoals een echt dieet: als je jezelf te veel ontzegt, wreekt zich dat op den duur. Je gaat ineens een grote zak chips soldaat maken of je gaat zwichten voor een rondje H&M. Als je al je uitspattingen eens hebt geschrapt (shoppen, koffietjes, sushi...), moet je achteraf de balans opmaken. Wat kan je jezelf wél toestaan, zonder dat je er bankroet van wordt? Een Starbucks-koffie elke ochtend kan je jezelf wel toestaan bijvoorbeeld. Het is het equivalent van een stiekeme praline als je op dieet bent. Het maakt het diëten haalbaar en je voelt je niet compleet ontmoedigd.

 

#lifegoals

In plaats van te zeggen dat je een biljoen euro wil sparen, geef je jezelf beter een realistisch doel. Zeg bijvoorbeeld: 'binnen 3 maanden wil ik 500 euro hebben gespaard' of 'elke maand wil ik 150 euro apart zetten voor mijn reis naar Parijs'.

 

Eyes on the prize

Het klinkt misschien veel, maar probeer 10 à 20 procent van je loon opzij te zetten als spaargeld of als investering voor later. Twintigers en dertigers kunnen het meeste geld opzijzetten – ze hebben vaak nog geen kinderen –  en een potje bij elkaar sparen voor een grote aankoop als een huis.

 

Budgetteren hoeft geen drama te zijn. Je springt alleen bewuster om met je centen.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '